Matematik

Mat opgaver uden hjælpemidler

18. maj 2006 af tina000 (Slettet)
Hej, jeg sidder lige og regner nogle opgaver for at forberede mig til eksamen i morgen (3-årigt A uden hjælpemidler - standardforsøg), der var lige nogle stykker imellem som jeg ikke helt kunne finde ud af, håber meget på noget hjælp med følgende:

1) I et koordinatsystem er linjen l givet ved ligningen y = 1/3 x + 2. Bestem en ligning for den linje m, der står vinkelret på l, og som går gennem punktet p(2,-3).

Har sådan set regnet den og fået et svar, men det passer ikke hvis jeg tegner graferne ind på lommeregneren.
fik m: y=-3x+3
Nogle der kan hjælpe??

Nogle der kan hjælpe med opg. 7,8 og 9:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/syge05/UD0588SF.pdf

nogle der kan hjælpe med opg. 5 (samme problem som i den allerførste opgave, jeg beskrev), opg. 7,8 og 9 og svarerne til opg 10 (er lidt i tvivl om den er regnet rigtigt):
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/UD0584SF.pdf

Håber meget på noget hjælp - føler mig lidt lost lige nu! Føler mig overhovedet ikke klar til i morgen alligevel. :(

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2006 af jynka.dk (Slettet)

find først hældningen af "m" vha formlen a*c = -1

Derefter kan du ved hjælp af dit punkt 2,-3 finde ligningen:

y-y1 = a (x-x1) her er a din hældning som du fandt fra formlen før, og y og x siger sig selv..

Svar #2
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

Ok, mange tak... prøver lige engang mere.. :D

Svar #3
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

jamen jeg får stadig samme resultat :S

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2006 af Hjaltelin (Slettet)

Prøv at sætte zoom til ZSquare. Så passer det helt fint.

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

opgave 7. med mindre jeg tolker tegningen forkert så har vi jo allerede sinus. og så kan cosinus bare findes ved pythagoras

Svar #6
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

#4: Ja så passer det sørme :D

#5: Jo, det tror jeg faktisk er rigtigt :D Havde jeg lige overset

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

opgave 8. hvis der er to løsninger, må udtrykket kunne skrives på formen (x-a)(x-a)(x-b), hvor a og b er løsninger. Hvis du omskriver det, kan du sætte de forskellige led lig med den oprindelige ligning. Så har du så tre ligninger med to ubekendte. så når du har fundet de to løsninger skal du altså checke i den tredje ligning.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

hmm. man kan vist gøre det lettere. hvis man udregner toppunkternes y-koordinater, må der gælde, at hvis koordinaterne begge positive eller negative er der en løsninger. hvis den ene er positiv og den anden negativ er der tre løsninger. hvis den ene er positiv eller negativ og den anden nul er der to løsninger. og hvis begge er nul er der 1 løsning.

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

opg 9. samme princip som i otte med at sætte de tilsvarende led lig hinanden. du indsætter p'(x) og p(x) i ligningen (p(x)=ax^2+bx+c og p'(x)=2ax+b). og så finder du ellers bare værdierne efter en lille omskrivning

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

opg 10 i andet sæt. den første giver 25/6. den anden 3+e^3-e^(-3)

Svar #11
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

#8: Jamen hvordan regnes y-koordinaterne til toppunktet når det er en 3.gradsligning? :S

Svar #12
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt, hvad du mener med at sætte de tilsvarende led lig med hinanden. Kunne du evt. prøve at vise det. :S

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

#11

du sætter den aflede lig med nul og indsætter derefter værdierne i funktionen

#12
det kan jeg da :)

2xP'(x)=P(x)-2x^2+1
2x(2ax+b)=(ax^2+bx+c)-2x^2+1
(4a)x^2+(2b)x+(0)=(a-2)x^2+(b)x+(c+1)

parenteserne sættes lig hinanden:
4a=a-2 osv

Svar #14
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

Hvorfor sættes parenteserne lig hinanden? :S

Svar #15
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

Men jeg synes nu ikke jeg finder nulpunkter når jeg sætter f'(x)=0 og herefter indsætter værdierne i f(X). :S Har jeg regnet forkert eller hvad så?

Brugbart svar (0)

Svar #16
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

fordi der gælder at led af samme grad på hver sin side af lighedstegnet er lig hinanden. Du kan se det på den måde at vi har vores polynomium stående både på venstre side og højre side, men vi mangler bare nogle oplysninger. derfor sætter vi dem lig hinanden (de er jo hinanden) for at finde de oplysninger.

hjalp det?

Brugbart svar (0)

Svar #17
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

nej... du har ikke regnet forkert. du har forstået forkert ellers har jeg forklaret forkert. lad mig lige se på det

Svar #18
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

Ja, det hjalp. Tusind tak for det :D

Brugbart svar (0)

Svar #19
18. maj 2006 af jgthb (Slettet)

#15
det var #8 du hentydede til, ik?

nu er jeg lidt forvirret, men du skal overhovedet ikke indsætte. argumentationen er blot det, som jeg skrev

Svar #20
18. maj 2006 af tina000 (Slettet)

undskyld, det var mht #13 og #16.

Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.