Matematik

Ligning og forkortelse

21. maj 2006 af DiePrinzessin (Slettet)
Halløj alle !

Hvordan løser jeg følgende ligning:

f(x) = g(x)

-x^2-x+2 = x^2-4x-4

Dertil har jeg endnu et spørgsmål:

Hvordan forkorter man denne brøk:

-x^2-x+2/3x+6

På forhånd tak !






Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#0

-x²-x+2 = x²-4x-4 <=>

2x²-3x -6 = 0

Løs den andengradsligning.

Faktoriser tælleren, og prøv så at kigge på hvad du kan sætte uden for parantes i nævneren, således at du kan forkorte.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2006 af dnadan (Slettet)

1)
Trak alt hen på en af siderne, således der kiommer til at stå: 0=....
Herefter løses ligningen som en hvilken som helst anden andengradsligning...

2)
(-x^2-x+2)/(3x+6)
Hintet til denne opgave må være faktoropløsning...

spørg hvis der er noget du er i tvilv om:)

Svar #3
21. maj 2006 af DiePrinzessin (Slettet)

Okay, jeg har fået andengradsligningens løsninger til at være x = 2,64 og x = -1,14 , kan det passe ?

Og forkortelsen til : ((-x(-2))(x-1))/(3(x+2)) ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#3
Løsningerne er korrekte.

Husk at faktoriseringsformlen hedder

ax² + bx + c = a(x-r1)(x-r2).

Dvs. du skal ændre fortegn på rødderne, og så kan du forkorte.

Svar #5
21. maj 2006 af DiePrinzessin (Slettet)

Er ikke sikker på, at jeg forstår ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#5

De to rødder til tællerens andengradslignig er x = -2 V x = 1.

Du har egentlig gjort det rigtige kan jeg se, du har bare ganget ind med -1, fordi det er a. Det skal du ikke, idet du så kan forkorte med (x+2). Jeg kiggede kun på denne faktor, så jeg troede du havde glemt at rødderne skal skifte fortegn, men det havde du ikke :).

-x²-x+2 = -1(x+2)(x-1)

Skriv et svar til: Ligning og forkortelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.