Fysik

Forkert resultat af forsøg

30. maj 2006 af Idaah (Slettet)
Jeg er igang med at skrive en rapport om et forsøg til bestemmelse af vanddamps specifikke fortætningsvarme, men mine resultater er meget langt fra hvad fortætningsvarmen er ifølge en databog..

Jeg har været meget omhyggelig med omregning af mål osv. og kan ikke forstå at forsøget har været så unøjagtigt..

Men hvad gør man så..? skriver man bare: Ja, og det passer jo overhovedet ikke, så vi kan ikke rigtig bruge dette forsøg til noget.....

:S

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2006 af Kim Svenningsen (Slettet)

Der kan selvfølgelig være fejl i forsøgsopstillingen, men check dine enheder og lav et overslag over usikkerhederne. Hvilken temperaturskala benytter du?

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2006 af Peden (Slettet)

Har du ikke et obligatorisk afsnit der omhandler fejlkilder? Der findes stort set ikke nogen forsøg der kan udføres uden fejl. Dette er sjovt nok en vigtig disciplin netop ved forsøg, at man kan ræsonnere over HVAD der gik galt? Har du ikke en ide, og hvor langt ligger dit resultat fra den "rigtige" værdi?

Svar #3
30. maj 2006 af Idaah (Slettet)

#1 Temperaturmålingerne er i celsius, men der skal kun bruges forskellen mellem fællestemperatur og begyndelsestemperatur, så det spiller jo ingen rolle.

#2 Ja, det har du ret i, men jeg har svært ved at se hvor det kan være gået SÅ galt.... Det rigtige resultat er L=2,26 MJ/kg, men jeg får hhv. L=858,85 kJ/kg og L=1038,86 kJ/kg (resultater fra to ens forsøg), hvilket jo er totalt forkert.. :S

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2006 af Peden (Slettet)

Ja det er forkert, men ikke med mere end en faktor på 2-3. Vi er helt enige om at det er "meget" (relativt begreb), men umiddelbart udelukker det regnefejl, med mindre du har glemt noget elementært. Derudover vil jeg mene at vanddamp er hundesvært at måle på, hvad for nogen antagelser har du gjort i forsøget?

Svar #5
30. maj 2006 af Idaah (Slettet)

Vi skulle i forsøget lede vanddamp fra et isoleret rør ned i et bæger med "koldt" vand, som vi forinden havde vejet og så veje bægeret bagefter for at bestemme massen af den fortættede vanddamp. Rimelig simpelt.

Udover det havde vi så målt temperaturen af det kolde vand og den højeste temperatur der blev opnået efter at have tilsat så meget damp, at vandet var samme antal grader over stuetemperatur, som det havde været under denne til at starte med.

Derudover har vi så fået opgivet en ligning, hvor L er den eneste ukendte størrelse og bare skulle isoleres og så skulle de forskellige størrelser sættes ind.

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. maj 2006 af Peden (Slettet)

"og den højeste temperatur der blev opnået efter at have tilsat så meget damp, at vandet var samme antal grader over stuetemperatur,"

Der er flere usikkerheder, først og fremmest er der vel brugt to forskellige termometre? Men helt generelt var systemet vel lukket? Altså der kunne ikke slippe vand ud?

Vanddamp er noget tricky noget, der ikke er så nemt at regne med. Bag i min termodynamikbog som jeg brugte på 3. og 4. semester er der mange sider med damptabeller med forskellige værdier for vamps egenskaber ved forskellige temperatuerer, og det er langt fra trivielt :)

For mig at se har du ikke det store problem, skriv at det afveg med en faktor to til tre, og giv nogne bud på hvorfor.

Skriv et svar til: Forkert resultat af forsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.