Fysik
Fart bestemmelse!
05. juni 2006 af
Hans007 (Slettet)
Marianne skal på cykelferie og kører i frihjul ned ad en stejl bakke på Bornholm fra en vandret vejstrækning som vist på tegningen. Med ferieopbakning og det hele vejer cyklen 65kg. Ved toppen af bakken er farten 4,5 m/s, og vi ønsker at beregne farten ved bakkens fod
Vi ser bort fra enhver gnidningskraft og vælger nulpunktet for den potentielle energi ved bakkens fod:
Ved bakkens top har vi:
Jeg har bestemt følgende og tjekket op med eksemplet!
Ekin = ½*m*v^2 <=> Ekin = ½*65kg*(4,5m/s)2 <=> Ekin = 0,66kJ
Epot = 65kg *9,82m/s^2 * 16,5m <=> Epot = 10,53kJ
Emek= Ekin + Epot = 11m19kJ
Da den potentielle energi er nul, har vi:
½*65kg*v^2 = 11,19 kJ <=> hvordan bestemmes hastigheden herfra, facit er 67km/h. Men når jeg gør følgende bliver det ikke rigtigt: 11,19kJ/32,5kg = v^2 ?
Vi ser bort fra enhver gnidningskraft og vælger nulpunktet for den potentielle energi ved bakkens fod:
Ved bakkens top har vi:
Jeg har bestemt følgende og tjekket op med eksemplet!
Ekin = ½*m*v^2 <=> Ekin = ½*65kg*(4,5m/s)2 <=> Ekin = 0,66kJ
Epot = 65kg *9,82m/s^2 * 16,5m <=> Epot = 10,53kJ
Emek= Ekin + Epot = 11m19kJ
Da den potentielle energi er nul, har vi:
½*65kg*v^2 = 11,19 kJ <=> hvordan bestemmes hastigheden herfra, facit er 67km/h. Men når jeg gør følgende bliver det ikke rigtigt: 11,19kJ/32,5kg = v^2 ?
Svar #1
05. juni 2006 af Matrix (Slettet)
Prøv at hold din energi i J i stedet for kJ. Ellers kommer du til at få en lidt besværlig enhed, når du regner farten ud.
v = sqr(2*11190kJ/65kg) = 18,555 m/s
omregning til km/h:
18,555 m/s * 60*60/1000 = 67km/h
v = sqr(2*11190kJ/65kg) = 18,555 m/s
omregning til km/h:
18,555 m/s * 60*60/1000 = 67km/h
Svar #2
05. juni 2006 af Matrix (Slettet)
kJ skal selvfølgelig udskiftes med J i udregningen:) (tastefejl)
Svar #3
05. juni 2006 af Guruen (Slettet)
eller:
18,555m/s * 3,6
da 60*60/1000=3,6.. bare lidt lettere a huske.. heh..
18,555m/s * 3,6
da 60*60/1000=3,6.. bare lidt lettere a huske.. heh..
Skriv et svar til: Fart bestemmelse!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
