Matematik

a,b i eksp. og pot.

11. juni 2006 af Amigo (Slettet)
Hej folkens.

Jeg skal til mdt. årsprøve i matematik i morgen. Elementerne er ved at falde i hak, men jeg har lige nogle enkelte spørgsmål:

1) Hvilken indflydelse har a og b på grafens udseende i en eksponential udvikling?

Mit formodede svar er, at b er skæringen med y-aksen, mens a - som i en lineær funktion - angiver, i hvor høj grad grafen hælder. Jeg er dog meget i tvivl om det sidste, eftersom jeg er klar over, at tilfældet ikke kan være nøjagtig det samme som i en lineær funktion


2) Hvilken indflydelse har a og b på grafens udseende i en potensfunktion (udvikling)?

Her bliver jeg meget i tvivl, eftersom a nu er opløftet og således bliver et konstant tal (?). b er endnu skæringen med y-aksen, vil jeg mene. Jeg er MEGET i tvivl om a's indflydelse.


3) Hvordan kan man definere a,b,c og d's indflydelse på parablen i en andengradsligning/et andengradspolynomium?

Jeg ved, at

a angiver, hvorvidt benene vender op eller ned - de vender opad, hvis a er positiv - og omvendt nedad, hvis a er negativ

b ?

c angiver skæringen med y-aksen

d angiver, hvor mange gange grafen skærer x-aksen

På forhånd tak.

Amigo

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2006 af ibibib (Slettet)

1) a er fremskrivningsfaktoren.
a=1+p hvor p er procentændringen af y, når x vokser med 1.

2) Når x=1 er y=b. (Det er en forskel fra lineære og eksponentielle funktioner).

Når aNår 0Når a>1 er y voksende, men y vokser procentuelt hurtigere end x.

3) b angiver tangentens hældning i x=0.
Hvis du ikke har haft differentialregning endnu, kan du nøjes med at fortegnet for b viser om funktionen er voksende eller aftagende "tæt ved y-aksen".

Svar #2
11. juni 2006 af Amigo (Slettet)

2) Når x=1 er y=b. (Det er en forskel fra lineære og eksponentielle funktioner).

Hvad mener du?

Jeg har ikke haft om differentialregning endnu. Hm, jeg kan ikke forstå din forklaring til, hvorledes jeg kan forklare b's betydning? Jeg tror faktisk, jeg har en note fra en time, hvor jeg har skrevet, at b sammen med a angiver den horisontale forskydning af skæringen.?!

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2006 af ibibib (Slettet)

Om lineære og eksponentielle funktioner gælder:
Når x=0 er y=b.
(Grafen skærer y-aksen i b).
Når x er tiden giver det god mening at kalde b for startværdien.

Om potensfunktioner er reglen:
Når x=1 er y=b.


Hvis parablen er voksende i skæringspunktet med y-aksen er b>0.
Hvis parablen er aftagende i skæringspunktet med y-aksen er b



Svar #4
11. juni 2006 af Amigo (Slettet)

Hvad? Nej, det kan ikke passe.

Prøv at indsæt 2x^2-7x-4.

Hvis jeg forstår dig ret, så har du uret :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2006 af ibibib (Slettet)

Parablen med ligningen y=2x²-7x-4 er aftagende i skæringspunktet med y-aksen og b<0.

Svar #6
11. juni 2006 af Amigo (Slettet)

Jeg forstod dig forkert! Tak - det hjalp at få tjekket ordentligt efter :D

Skriv et svar til: a,b i eksp. og pot.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.