Fysik

hjælp til forståelse af eks. 3e i orbit 2

11. juni 2006 af Mr. Rothman (Slettet)
hej sidder lige og læser op til fysik og er blevet i tvivl omkring et eksempel som lyder:

en person trækker en vogn med indhold 50 meter op ad en bakke. Vognens masse er 40 kg. Trækkraften er 300 N og danner en vinkel på 20 grader, og vejen danner en vinkel på 30 grader med vandret. Gnidningskraften er 86 N.

de får følgende resultater:

størrelsen af tyngdekraften er: 393 N
Trækkraftens arbejde er: 14,10 kJ
Tyngdekraftens arbejde er: -9,83 kJ
Gnidningskraftens arbejde er: -4,30 kJ

Det jeg ikke forstår er at gnidningskraft + tyngdekraft > trækkræften.

skal trækkraften ikke være større end gnid + tyng for at vognen kan køre op ad bjerget?

Håber der er nogen der kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2006 af Reflektor (Slettet)

Nej - hvis trækkraften var større, ville vognen jo accelerere. Hvis den trækkes med konstant hastighed må den resulterende kraft på vognen være nul, jævnfør newtons 1. lov.

Svar #2
11. juni 2006 af Mr. Rothman (Slettet)

nåå ja det har du ret i.

Men trækkraften er mindre end gnid + tyng.

Så må den da have negativ acceleration ?

Svar #3
11. juni 2006 af Mr. Rothman (Slettet)

up front :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2006 af sontas (Slettet)

Okay, du bliver nødt til at dele tyngdekraften op i to retninger.. en retning langs bakken og en vinkelret på bakken.

vha af trigonometri, fås at :

Ft,vandret = sin30 * Ft = sin30*393N=196,5N dvs, at trækkraften er større end tyngdekraften og gnidningen tilsammen, derfor kan den godt bevæge sig opad.


dvs A,ft = cos(180)*50m*19,4N =-9820J
Atræk = cos(20)*50m*300N = 14095J
A,gnid = cos(180)*86N*50=-4300J




Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2006 af sontas (Slettet)

Hov noget vrøvl til sidst, der skulle stå:
A,ft = cos(180)*50m*196,5N =-9825J

Skriv et svar til: hjælp til forståelse af eks. 3e i orbit 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.