Matematik
hva ska man gøre... intet virker???
25. januar 2004 af
Alica (Slettet)
jeg sidder lige her med en trigonometri opgave, som lyder som følgende:
a = 1,02
c = 1,24 ,
idet
Det sidste forvirrer mig lidt for jeg får ikke vinkeln C til at blive stump!
Og jeg har ligget og rodet med både sinus- og cosinumrelationerne, uden at kommer et skridt læmgere..
kunne nogen fortælle mig hvilken metode jeg skal bruge ???
a = 1,02
c = 1,24 ,
idet
Det sidste forvirrer mig lidt for jeg får ikke vinkeln C til at blive stump!
Og jeg har ligget og rodet med både sinus- og cosinumrelationerne, uden at kommer et skridt læmgere..
kunne nogen fortælle mig hvilken metode jeg skal bruge ???
Svar #1
25. januar 2004 af Brian (Slettet)
Har du tegnet? Hvis du har så gå ned til "Sinusrelationerne". Ellers: tegn vinkel A v.h.a. vinkelmåler, og lav passende lange linier; afsæt punktet B så nøjagtigt som muligt ud ad den ene linie så |AB| = 1,24; dermed har du konstrueret siden c; afsæt nu med en passer en cirkel med centrum i B og radius så nøjagtigt som muligt lig med 1,02.
Du vil se, at denne cirkel skærer den anden af vinkel A's linier to steder - p.g.a. den valgt radius er de to steder begge løsninger til punktet C - det er det yderste punkt, der løser din opgave.
Sinusrelationerne - hvis du bruger disse, må du komme til at isolere sin(C) på et tidspunkt. For at finde vinkelen skal du altså løse en ligning ala
sin(C) = et tal.
Det er ikke godt nok bare at tage omvendt sinus på lommeregneren, for denne ligning har uendelig mange løsninger, se selv på grafen for sinus. Du skal altså vide hvordan du finder de anre løsninger.
Hvis sin(x) = t,
så gælder sinus(PI - x) = t,
d.v.s. hvis du med lommeregneren finder en værdi for x som løsning til sin(x) = t, så er PI - x også en løsning. (Her regnet i radianer; hvis grader så 180 i stedet for PI).
Du vil se, at denne cirkel skærer den anden af vinkel A's linier to steder - p.g.a. den valgt radius er de to steder begge løsninger til punktet C - det er det yderste punkt, der løser din opgave.
Sinusrelationerne - hvis du bruger disse, må du komme til at isolere sin(C) på et tidspunkt. For at finde vinkelen skal du altså løse en ligning ala
sin(C) = et tal.
Det er ikke godt nok bare at tage omvendt sinus på lommeregneren, for denne ligning har uendelig mange løsninger, se selv på grafen for sinus. Du skal altså vide hvordan du finder de anre løsninger.
Hvis sin(x) = t,
så gælder sinus(PI - x) = t,
d.v.s. hvis du med lommeregneren finder en værdi for x som løsning til sin(x) = t, så er PI - x også en løsning. (Her regnet i radianer; hvis grader så 180 i stedet for PI).
Skriv et svar til: hva ska man gøre... intet virker???
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
