Matematik

En pokerhånd i matematik

02. februar 2004 af SigurdPK (Slettet)
Hey, håber på hjælp til disse drilske opgaver....!

En pokerhånd er en flush, hvis de fem kort er af samme farve, altså alle sparer, aller hjerter, alle rudere eller alle klør. Hvor mange flush'er findes???

Af en forsamling på 15 mennesker skal vælges en dirigent og en referent. Den samme kan ikke bestride begge hverv. Hvor mange valgmuligheder er der?
Én forsamling er kejthåndet og har brækket venstre arm. Hvor mange valgmuligheder er der nu?

Håber nogen kan finde ud af det...!

Svar #1
03. februar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Kan det virkelig passe at der overhovedet ingen er der kan finde ud af de opgaver???

Jeg troede det var et intellektuelt site...

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2004 af Sabrina (Slettet)

Kom selv med et bud først... Hvis det så er forkert, skal jeg nok hjælpe.

Svar #3
03. februar 2004 af SigurdPK (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af det, jeg har prøvet...

Det er noget med P=h!/(h-r)!, ikke??

Kan bare ikke komme frem til noget og har desuden problemer med at komme i gang, da jeg ikke ved hvordan jeg gør.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar 2004 af Sabrina (Slettet)

Jo, du er inde på noget af det rigtige. Der mangler dog lige lidt:
Først beregner du, hvor mange måder du kan få en flush på, hvis den skal bestå af f.eks. hjertere.
Da der er 13 hjertere, og du skal udtage 5 kort må det blive:
13!/(5!*(13-5)!)
I modsætning til din formel har jeg tilføjet 5! nederst, eftersom rækkefølgen er ligegyldig (der må derfor blive færre måder at udtrække på)
Det antal måder du kommer frem til sætter du i fjerde, eftersom der er 4 forskellige "farver" i et kortspil (hjerter, ruder, klør og spar).

Håber det blev forståeligt - ellers bare spørg!

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2004 af Brian (Slettet)

Jeg tror ikke det Sabrina gør er rigtigt.

Eftersom rækkefølgen af kortene i en flush er ligegyldigt, er det rigtigt, som Sabrina siger, at du skal bruge

K(13, 5) = 13!/(5!*(13-5)!)

for at regne antalle af flusher i en bestemt farve ud.

Men dette tal skal du IKKE sætte i fjerde. Det ville svare til at gange tallet med sig selv fire (tre ;-)) gange - men gange bruges, når man "kombinerer videre". (Sabrinas Tal angiver antallet af måder hvorpå man kan trække f.eks. en spar flush 4 gange efter hinanden). Du kan også sige, at alle de kombinationer, der udgør en spar-flush, jo er forskellige fra de kombinationer der udgør en hjerter-flush, o.s.v.

Der for er antallet af flusher

4*K(13, 5)

M.h.t. forsamlingen, så er der forskel på de udvalgte - den ene er ref., den anden dir. - derfor er det permutationer, som du selv havde fat i først - d.v.s. svaret er

P(15, 2) = 15!/(15-2)!

M.h.t. venstrehåndede og brækkede arme ændrer det ikke resultatet, da referater skrive på computer, og dirigenter kan dirigere med den anden arm - hvis det eller var det der mentes?

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. februar 2004 af Sabrina (Slettet)

Tak, fordi du rettede mig Brian ;)
Jeg var selv kommet i tanke om det, men fint at du fik korregeret mig.

Skriv et svar til: En pokerhånd i matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.