Matematik

aproximering af funktion

13. september 2006 af blister (Slettet)
Hej.

Det ser ud til at jeg ikke helt har forstået pointen i at aproximerer funktioner. For at give et eks, har jeg lavet nederstående opgave. Men i fasit listen står der noget (ikke helt) andet. men Mit resultat er jo stadig forkert. Er det mon ikke en der kunnet tage sig 2 sek. til lige at sige hvad det er jeg gør galt?

får oplyst et x punkt til x=0=a der hvor funktionen skal aproximeres.

Bruger følgende formel for at finde den aproximerede funktion:

f(a)+f'(a)*(x-a)

1)

f(x)=(1+x)^-1

sætter så de forskellige led ind i formlen.

((1+a)^-1)+((-1)/(1+a)^2)*(x-a)

<=>

((1+0)^-1)+((-1)/(1+0)^2)*(0.01*0)

<=>

1+-1*(0.01)=0.999

note:

Jeg er lidt i tvivl om de sidste led der hedder (x-a), da det i resultatet som gerne skulle blive ca. "1-x", ser ud til at man lader x'et stå uden at erstatte det med en værdi meget tæt på a. Men det i nogle eks i min mat bog, ser ud som om at man skal sætte en værdi ind i stedet for x.
Hvis man ser på resultatet som er 0.99 kan man jo sige at det ligger ret tæt på "1-x" som det gerne skulle havde givet, men hvor får man lige x'et fra?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2006 af sigmund (Slettet)

Det ser ud til, at du skal bestemme en ligning for tangenten til grafen for (1+x)^(-1) i punktet (0,f(0)).

Din fremgangsmåde er rigtig, men i næstsidste linje skal du ikke sætte 0.01 ind for x, men lade x stå. Resultatet bliver således 1-x.

Svar #2
13. september 2006 af blister (Slettet)

Hej, ja det var også lidt det jeg havde tænkt på, dog tror jeg mine algebraiske evner spiller mig et lille pus, for jeg kan ikke se hvordan man gør 1+-1*x tol 1-x?
Ps. som du nok havde bemærket ville jeg selvfølgelig havde skrevet - og ikke * i 3. led anden sidste ligning.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2006 af sigmund (Slettet)

#2,

Du har 1+-1*x. -1 gange x er -x; 1 plus -x er 1-x. Kan du ikke se det?!

Svar #4
13. september 2006 af blister (Slettet)

jo, sidder også og ryster lidt på hoved. ved ikke lige hvad der skete for mig. Tak for hjælpen=)

Skriv et svar til: aproximering af funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.