Matematik

Mega Hjælp Til Opgave

13. september 2006 af Sasha.k (Slettet)
Heyza.

Nu har jeg endnu en blækregning for, og jeg bøhøver jeres hjælp, da denne opgave er lidt underlig :) *

http://peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=2978


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Du skal lave en chi-i-anden test.

Svar #2
13. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#1:

Kan jeg ikke tage tallene fra "I alt" og sætte dem ind i antalstabeller?
Eller gøre det ¨på en anden måde :

1) Home, Catalog, F3, Chi2Cdf
2) APPS, Stats/List Editor, F5(Distr), Chi-square Cdf eller Chi-square Pdf.

Lower value: 0
Upper Value: 30
Degree of freedom: 2

Her sidder jeg så fast, og jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre videre :(

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Jeg ved ikke, hvordan du skal bruge din TI-89 til at regne det ud, men her er selve matematikken.

Du har en observeret tabel på:
9 12
1 8

Dvs, at den forventede andel er (9+12)/30 = 0,7

så den forventede er:
7 14
3 6

Så er test-statistikken:
(9-7)^2/7 + ... (regn selv resten) = 20/7 ~= 2,9

Undersøg så, hvilken p-værdi det giver i en chi-i-anden fordeling med 1 frihedsgrad.

















Svar #4
13. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

Skal jeg lave X^2 testen for Ja & nej i 1930 og Ja & nej i 2006?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#4,
Ja, du laver en X^2 test for uafhængighed. Dvs, at du tester om sandsynligheden for at få ja/nej afhænger af, om årstallet er 1930 eller 2005.

Netop derved finder du ud af, om du kan påvise en ændring fra 1930 til 2005.

Svar #6
13. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

1930: (9-7)^2/7+(1-3)^2/3 = 1,90476
2005: (12-14)^2/14+(8-6)^2/6 = 0,952381
1,90476 + 0,952381 = 2,85714 ~ 2,9

Sådan?

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Ja, så mangler du bare at sammenligne det med en X^2 fordeling med 1 frihedsgrad for at bestemme en p-værdi.

Dette kan enten gøres ved en tabel eller ved at bruge din grafregner til at finde den kommulerede sandsynlighed over 2,85714 for en X^2 fordeling med 1 frihedsgrad. På en TI-83 er det noget i stil med Chi2cdf(0,2.85714,1). Jeg ved ikke på stående fod, hvad det er på din Ti-89.

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#7, Doh, der skulle stå
Chi2cdf(2.85714,10^99,1).

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2006 af p-forever (Slettet)

Chi2cdf(2.85714,10^99,1) =
0,090969

Chi2cdf(1,90476,20^99,8) =
0,983794

Kan dette passe?

Svar #10
13. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#8:
Jeg har regnet sådan ud:

Chi2cdf(1,90476,20^99,8) = 0,983794
Chi2cdf(2.85714,10^99,1) = 0,090969

Men jeg er ikke sikker på, at det første er rigtig. Er det?

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Du skal kun bruge det sidste.

Det fortæller dig, at p-værdien er 0,09.

Da man normal benytter et signifikans-niveau på 0,05, kan du ikke statistisk påvise en forskel.

Jeg ved ikke, hvad du vil med ",8". Det ville være 8 frihedsgrader, men der er jo kun 1 frihedsgrad.

Svar #12
13. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#11:

det er jo også rigtigt.

Men dvs at jeg ikke kan vise at der er sket en ændring i opgaven. Altså ud over, at stemmerne "ja" er steget og "nej" er faldet i løbet af de 76 år?

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#12,
Pas på nu.

Du kan netop _ikke_ vise (med statistisk signifikans), at der er sket en ændring over de 76 år, så din sidste sætning er uheldig.

Svar #14
13. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#13:

Men ud af en X^2 test- kan jeg så ikke vise, om der er sket en ændring?

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#14,
Nej, du kan ikke påvise en ændring, så (statistisk set) er der ikke sket nogen ændring.

Du kan dog med god grund problematisere X^2 testen i dette tilfælde, da der kun er 3 elementer i en af cellerne i den forventede matrice - og matricen er 2x2. Begge dele gør, at X^2 approksimationen bliver mindre god.

For en 2x2 matrice vil man ofte bruge Yates' korrektion, hvis den mindste forventede frekvens er mellem 5 og 10. For tal under 5, bør man nok ikke bruge X^2 testen i en 2x2 matrice. (Reference: Probability and Statistics af Walpole, Myers, Myers and Ye.)


Brugbart svar (0)

Svar #16
13. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Fortæl endeligt din lærer, at X^2 testen er problematisk i opgaven - og lad os vide, hvordan han/hun reagerede på det :)

Svar #17
14. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#16 :

Jamen det skal jeg nok :)
Skal have time med ham i morgen.


- Men der er ingen andre, der kan komme med et foreslag, da jeg er på dyb bund?!

På Forhånd Tak ;)

Svar #18
23. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#16 :

Jeg snakkede med ham i fredags, men han siger, at man godt kan vise en ændring...

Men når jeg kigger på det, ser det rigtig nok ud. Men hvad gør jeg for at vise en ændring?



- Nogle der kan hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #19
23. september 2006 af ibibib (Slettet)

Hvorfor er der så mange tråde om mors pandekager?

Svar #20
23. september 2006 af Sasha.k (Slettet)

#19:
Jeg har lige opdaget det :(
Jeg bad min søster om at skrive i dette tråd, men hun er vidst kommet til at oprette endnu et.

- Jeg beklager meget ulejligheden

Skriv et svar til: Mega Hjælp Til Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.