Fysik
Modsatrettte giver negativt fortegn?
16. september 2006 af
sapiens (Slettet)
Billede: cylinder med letbevægeligt stempel. I cylinderen sker der en kemisk reaktion, så trykket bliver større => volumen bliver større og stemplet bevæger sig udad.
A_vol = -F*(delta)s, hvor (delta)s = er den strækning, som stemplet bevæger sig. Men hvorfor skal F have negativt fortegn?
I bogen står der
"Da kraften F og stemplets forskydning (delta)s er modsat retttede, bliver arbejdet negativt.
Kan nogen forklare dette?
A_vol = -F*(delta)s, hvor (delta)s = er den strækning, som stemplet bevæger sig. Men hvorfor skal F have negativt fortegn?
I bogen står der
"Da kraften F og stemplets forskydning (delta)s er modsat retttede, bliver arbejdet negativt.
Kan nogen forklare dette?
Svar #1
16. september 2006 af 150972 (Slettet)
Jeg kunne forstille mig, at det er den kraft der skal til at holde stemplet - altså omgivelserne.
Man kan vel forstille sig, at man har en hånd placeret på stemplet, når den kemiske reaktion sker, vil du skulle bruge en større kraft(F) for at skulle holde stemplet på plads. Volumenændringen gør, at "noget" fra stemplet presser på, der er altså et eller andet der virker modsatrettet, derfor -F.
Jeg ved ikke om forklaringen kan bruges men håber jeg at der er andre der byder sig til!!
Held og lykke
Man kan vel forstille sig, at man har en hånd placeret på stemplet, når den kemiske reaktion sker, vil du skulle bruge en større kraft(F) for at skulle holde stemplet på plads. Volumenændringen gør, at "noget" fra stemplet presser på, der er altså et eller andet der virker modsatrettet, derfor -F.
Jeg ved ikke om forklaringen kan bruges men håber jeg at der er andre der byder sig til!!
Held og lykke
Svar #2
16. september 2006 af 150972 (Slettet)
Du kan se det som to pile der har spidsen mod hinanden. Når stemlet er i ro, er pilene lige lange. Når den kemiske reaktion sker, bliver pilen fra cylindernes beholder på stemplet større end pilen fra omgiverne, kraften fra beholderen gør at kraften fra omgiverne bliver "flyttet", den bliver skubbet tilbage og vil derfor have negativt fortegn.
Svar #3
16. september 2006 af mathon
arbejde = kraft_vektor*vej_vektor
eller
A=F_vektor*s_vektor=|F|*|s|*cos(F_s_vinkel)
Krakt- og vej_vektoren peger i hver sin retning, hvorfor F_s_vinkel=180°.
A=|F|*|s|*cos(180°)= -|F|*|s|,
som
kan opfattes som (-|F|)*|s| eller |F|*(-|s|) alt efter temperament.
Vigtigt er: hvis den ene vektorretning defineres positiv, så er den anden vektorretning negativ.
eller
A=F_vektor*s_vektor=|F|*|s|*cos(F_s_vinkel)
Krakt- og vej_vektoren peger i hver sin retning, hvorfor F_s_vinkel=180°.
A=|F|*|s|*cos(180°)= -|F|*|s|,
som
kan opfattes som (-|F|)*|s| eller |F|*(-|s|) alt efter temperament.
Vigtigt er: hvis den ene vektorretning defineres positiv, så er den anden vektorretning negativ.
Skriv et svar til: Modsatrettte giver negativt fortegn?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
