Matematik

Opgave med parabler!

01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)
Tværsnittet af spejlet i en lomme- eller billygte har facon som en parabel. I en lommelygte er tværsnittet den del af parablen med ligning

y=0,25x^2-2x+0,6

Jeg skal så tegne tværsnittet i et kordinatsystem, men jeg er ikke sikker på, hvordan det gøres!

En der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2006 af ibibib (Slettet)

Som du plejer at tegne en parabel.

Svar #2
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Ja, men problemet er at vi lige er startet på det, og jeg har stadig ikke forstået det helt!

Ved ikke hvordan jeg skal kunne tegne den!

Svar #3
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Mit største problem er faktisk at kunne finde støttepunkterne!

Svar #4
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Jeg har fået toppunktet til at være følgende: (0.25;0,2875)

Kan det passe?

Er der slet ingen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. oktober 2006 af ibibib (Slettet)

Nej toppunktet er (4; -3,4)

a = 0,25
b=-2
c=0,6

x = -b/(2a) = -(-2)/(2·0,25 = 2/½ = 4


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2006 af ibibib (Slettet)

Diskriminanten er
d = b²-4ac = (-2)²-4·0,25·0,6 = 4-0,6 = 3,4

y = -d/(4a) = -3,4/(4·0,25) = -3,4/1 = -3,4.

Svar #7
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Okay, tak! Det ser ud til at jeg har glemt parantesen da jeg skulle udregne diskriminanten!

Men hvad gør jeg så med de støttepunkter? Jeg har nemlig ikke en grafregner!

Svar #8
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Var der nogen der kunne hjælpe mig med støttepunkterne?

Svar #9
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

jeg har fået følgende støttepunkter, men det bliver jo ikke en parabel?

x=1 - y=-1,3
x=2 - y=-3,1
x=3 - y=-4,8
x=4 - y=-6,4
x=-1 - y=2,6
x=-2 - y=4,8
x=-3 - y=7,1
x=-4 - y=9,6

Men de her kordinater giver IKKE en parabel!

Er der virkelig ingen der gider hjælpe her??

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober 2006 af Mimosas (Slettet)

Jeg har fået støttepunkterne til:
x= -7 Y= 26,9
x= -6 Y=21,6
x=-5 Y = 16,9
x=-3 Y=8,9
x=-1 Y=2,9
x=1 Y=1,15
x=2 y=-2,4
x=3 Y=-3,15
x=5 Y=-3,15

herefter kan du bare spejle over..
Tror du har glemt en parantes et sted eller noget.. Håber det hjalp..

Brugbart svar (0)

Svar #11
01. oktober 2006 af Mimosas (Slettet)

Du skal huske at have støttepunkter fra begge sider af toppunktet.. ellers bliver det ikke en parabel..;)

Brugbart svar (0)

Svar #12
01. oktober 2006 af ibibib (Slettet)

Hvis du vil have hjælp til at finde fejlene i dine beregninger må du indtaste mellemregningerne.

Svar #13
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Okay, mange tak! Jeg prøver lige at tegne! Kan det passe, at der er en fejl i dine sidste 2 støttepunkter Mimosas, da de begge er 3,15!?

Brugbart svar (0)

Svar #14
01. oktober 2006 af Mimosas (Slettet)

Nej..:) du ved jo at ved X=4 ligger dit toppunkt.. derfor vil punkterne jo ligge symmetrisk omkring det.. altså må X=3 og X=5 have samme y-værdi..

Svar #15
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Kan du ikke evt skrive bare én mellemregning ned med et støttepunkt, så jeg kan se hvad jeg selv gjorde forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #16
01. oktober 2006 af Mimosas (Slettet)

Skulle du ikke hellere skrive din mellemregning til mig, så jeg kan se hvad du gjorde galt? med paranteser og alt..;)

Svar #17
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Hov, jeg fandt lige ud af, at jeg også nu skal beregne hvor bredt spejlet er!?

Svar #18
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Jo! Jeg tror jeg har misforstået det med støttepunkter på hver side af toppunktet, så jeg tog fx x=4 : (0,25*4)^2-2*4+0,6 og det får jeg til -6,4!

Svar #19
01. oktober 2006 af ElectrcBoogie (Slettet)

Men min fejl er bare, at jeg IKKE skal have parantesen med! Det fandt jeg lige ud af :)

Brugbart svar (0)

Svar #20
01. oktober 2006 af Mimosas (Slettet)

Du skal først sætte x^2, og derefter gange med 0,25.. det tror jeg er det du gør galt.. Hmm.. Når du kigger på en parabel, så ved du at toppunktet enten er det mindste eller det største punkt.. på hver side er der altså et punkt hvor x værdien har samme afstand til toppunktets x værdi, og som de to punkter på hver side har så samme y værdi..

Forrige 1 2 Næste

Der er 37 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.