Matematik

Fermats optimering af kvadrat

19. februar 2004 af sontas (Slettet)
Jeg sidder og leder efter Fermats optimeringsmetode til hvordan man skal placere et punkt på et linjestykke for at få det største kvadrat ud af det. Vi ved alle det er midtpå, men jeg vil gerne se fermats bevis på det. Er der nogle, der ved hvor jeg kan finde dette bevis?

A|-------*E-------|C

Svar #1
19. februar 2004 af sontas (Slettet)

Nårh jeg har opgivet at finde det, så jeg prøver "the hard way", nogle der gider at rette mit forsøg? ;)

AE = x AC= b og det vi går hen med kaldes e.

x(b-x) = x(b-x-e)(x-e) <=> 2x+e² = b. Så så ignorede han e (e ---> 0).
så 2x = b

Svar #2
19. februar 2004 af sontas (Slettet)

sådan her, uden dumme småfejl.

x(b-x) = x(b-x-e)(x-e) <=> 2ex+e² = be. Så dividerede han med e og lod derefter e -> 0.
så 2x = b

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2004 af Brian (Slettet)

Hej, jeg har fundet denne udredning af Fermat i en bog.

Din udredning i #2 svarer så godt til Fermat's (så vidt jeg lige kan finde ud af er fra 1629), at jeg gætter, at du må have en eller anden kilde - den eneste afvigelse er at Fermat skrive "a", hvor du skriver "x", ellers er argumentationen den samme.

Det interessante ved dette her er at han benyttede sin metode til at konstruere tangenten til en parabel - knap et halv århundrede før differentialreningen blev opfundet!

Hvis du læser latin ;-) (og har gode øje, kopien er elendig), så ligger det originale sted vedr. parabeltangenten på

http://www-gap.dcs.st-and.ac.uk/~history/Bookpages/Fermat7.gif

Svar #4
19. februar 2004 af sontas (Slettet)

Vi fik det gennemgået i dag, og så havde jeg lige kradset nogle tvivlsomme noter ned på noget papir, og så kom jeg i tanke om hvordan vi gjorde.

Grunden til vi gennemgår det skyldes et projekt om renæssancen, hvis det skulle undre dig. Tak for hjælpen, jeg har allerede fundet luppen frem ;)

Skriv et svar til: Fermats optimering af kvadrat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.