Fysik
Elektrisk potential
06. november 2006 af
Poochie16 (Slettet)
hejsa.. Jeg har virkelig svært ved en opgave og jeg kan ikke få facit til at stemme overens med opgaven og de udregninger jeg har lavet..
Opgaver lyder således:
To batterier, som begge har den indre modstand 0,5 Ohm, parallelforbindes, og en belastning med resistansen 5,0 Ohm, tilsluttes parallelkoblingen.
Bestem strømmen gennem batterierne og belastningen samt spændingsfaldet over belastningen.
De to batterier er på: 1,20 V og på 1,25 V
Ville virkelig sætte pris på noget hjælp.
På forhånd tak. =)
Opgaver lyder således:
To batterier, som begge har den indre modstand 0,5 Ohm, parallelforbindes, og en belastning med resistansen 5,0 Ohm, tilsluttes parallelkoblingen.
Bestem strømmen gennem batterierne og belastningen samt spændingsfaldet over belastningen.
De to batterier er på: 1,20 V og på 1,25 V
Ville virkelig sætte pris på noget hjælp.
På forhånd tak. =)
Svar #1
08. november 2006 af Oistein (Slettet)
Hej.
Opgaven er ikke så svær som den lyder, men elektriske kredsløb kan nogen gange virke uoverskuelige.
Start med at betragte de to batterier. Et batteri har en indre modstand, R_i, samt en given elektromotorisk kraft, Em. De to batterier sidder i parallelforbindelse, jeg prøver at tegne det:
---Em_1---R_i1---
--| |--
---Em_2---R_i2---
Strømmen igennem batteri 1 er altså
I_i = Em_1 / R_i1
(ohms lov)
Batteri 2:
I_2 = Em_2 / R_i2
Da de to batterier er i parallel forbindelse er den samlede strøm over de to batterier lig med summen af de enkelte strømme, altså er
I = I_1 + I_2
Jeg tegner igen:
--Batterier--
| |
| Belastning
| |
-------------
Sådan forestiller jeg mig det samlede kredsløb. Strømmen igennem batterierne er altså den samme som gennem belastningen.
Nu kan spændingsfaldet over belastningen findes vha ohms lov, denne gang brugt på hele kredsløbet:
V=R*I= 5 Ohm * (I_1 + I_2)
Du må lige selv regne ud, og sætte ind for de respektive strømstyrker.
Opgaven er ikke så svær som den lyder, men elektriske kredsløb kan nogen gange virke uoverskuelige.
Start med at betragte de to batterier. Et batteri har en indre modstand, R_i, samt en given elektromotorisk kraft, Em. De to batterier sidder i parallelforbindelse, jeg prøver at tegne det:
---Em_1---R_i1---
--| |--
---Em_2---R_i2---
Strømmen igennem batteri 1 er altså
I_i = Em_1 / R_i1
(ohms lov)
Batteri 2:
I_2 = Em_2 / R_i2
Da de to batterier er i parallel forbindelse er den samlede strøm over de to batterier lig med summen af de enkelte strømme, altså er
I = I_1 + I_2
Jeg tegner igen:
--Batterier--
| |
| Belastning
| |
-------------
Sådan forestiller jeg mig det samlede kredsløb. Strømmen igennem batterierne er altså den samme som gennem belastningen.
Nu kan spændingsfaldet over belastningen findes vha ohms lov, denne gang brugt på hele kredsløbet:
V=R*I= 5 Ohm * (I_1 + I_2)
Du må lige selv regne ud, og sætte ind for de respektive strømstyrker.
Svar #2
08. november 2006 af Oistein (Slettet)
nåh, tegningerne røg sig en tur. Jeg håber det giver mening alligevel.
Skriv et svar til: Elektrisk potential
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
