Matematik

Parallelle vektorerer

10. november 2006 af uksomi (Slettet)
Hvordan kan man finde t, hvis det skal gælde at to vektorerer a( med pil op over) og b ( med pil op over) skal være parallelle, f.eks a(mpo)=(t-2,4) og b(mpo)=(6,t+9)
Tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2006 af godfy (Slettet)

du opstiller en determinant ligningen lig med nul .. derved kan du find de pågældende t-værdier

|t-2 6 |
|4 t+9 | = 0

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2006 af sigmund (Slettet)

Der er en sammenhæg mellem prikprodukt og vinkelen, nemlig cos(v) = a.b/(|a|*|b|). For to parallelle vektorer gælder, at vinkelen mellem dem enten er nul eller pi (radianer). Således er cos til vinkelen enten 1 eller -1. Derfor kan vi opstille ligningen ±1 = a.b/(|a|*|b|) <=> a.b = ±|a|*|b|. Ud fra denne bestemmes så den/de t-værdi(er), der gør vektorerne parallelle.

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2006 af godfy (Slettet)

(t-2)(t+9) - 24 = 0
t^2 +7t - 42 = 0

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2006 af sigmund (Slettet)

Jeg havde ikke tænkt på determinanten. Selvfølgelig er det nemmere på den måde.

Svar #5
10. november 2006 af uksomi (Slettet)

Hvad, hvis sådan en opgave bliver stillet uden hjælpemidler?

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2006 af godfy (Slettet)

så kan du stadig beregne determinanten da tallene er lige til

Svar #7
10. november 2006 af uksomi (Slettet)

Hvad gælder det så hvis de to vektorerer er vinkelrette?

Svar #8
10. november 2006 af uksomi (Slettet)

Hvad er determinanten så?

Svar #9
10. november 2006 af uksomi (Slettet)

Hvad er determinanten så?

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. november 2006 af godfy (Slettet)

hvis de er vinkelrette skal deres prik-produkt give nul

Svar #11
10. november 2006 af uksomi (Slettet)

aha.Tak for hjælpen
Nu har jeg forstået det hele.

Skriv et svar til: Parallelle vektorerer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.