Matematik

linje og vektore, parameterfremstilling

16. november 2006 af Merit-HB (Slettet)
Har en opgave der lyder

I et koordinatsystem har en ret linje m parameterfremstillingen

(x) = (5) +t(4) , t er element i R
(y) (4) (3)

og en vektor a er bestemt ved Vektor a = (2)
(4)
beregn gradtallet for den spidse vinkel mellem linjen m og vektoren a

jeg er virkelig i tvivl om hvordan jeg skal komme frem til svaret her.

må sige jeg generelt er lidt forvirret af hvordan normalvektorer , retningsvektorer og andre vektorer skal hjælpe mig frem til svarene.

Nå men pt. har jeg to formler som jeg tænker kunne hjælpe mig enten

Vektor a * Vektor b = LængdeVektorA * LængdeVektorB*Cos(v)

eller noget med

Vinkel(Vektor N på linjen l, Vektor N på linjen m) har samme gradtal som en af vinklerne mellem linjerne

arh jeg er ikke sikker håber jeg kan få et hint !

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2006 af mathon

(y) (4) (3) ...hvad betyder det lige???

Svar #2
16. november 2006 af Merit-HB (Slettet)

hm mærkelig format fejl det jeg ville skrive var

parameterfremstillingen op

den lyder

(x,y) = (5,4) +t(4,3) , t er element i R

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2006 af mathon

linjen retningsvektor er (4,3)
vektor_a=(2,4)

med længderne
|retningsvektor|=sqr(4^2+3^2)=5
|vektor_a|=sqr(2^2+4^2)=sqr(20)

cos(v) = vektor_a*retningsvektor/(|vektor_a|*|retningsvektor|)

cos(v)=(2*4+4*3)/(sqr(20)*5)........


Svar #4
16. november 2006 af Merit-HB (Slettet)

Ah ja ! tusind tak Mathon

overvejede også om jeg skulle regne vinklen mellem

Vektor a (2,4) og retningsvektoren men af en eller anden grund fik jeg den tanke at en retningsvektor måske ville give en vinkel der er forkert da den kun udtrykker retningen og ikke noget med placeringen eller længden

kan godt være jeg vrøvler men alt det her parameter fremstilling er meget nyt

sætter mig til og regne på opgaven igen

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2006 af mathon

(x,y) = (5,4) +t(4,3) , t er element i R

betyder at linjen går gennem det FASTE punkt (5,4) og peger i retningen (4,3). Det variable punkt (x,y) "kører så længere ud eller tættere på" alt efter værdien af t. Hvis t<0, er det i modsat retning af (4,3).

Forestil end af de der "pegepinde", der lignede en radioantenne, som lærerne brugte for nogle år siden. Pegepindens nederste ende anbringes i det faste punkt - fixpunktet - (5,4) og den modsatte spids forskydes ud og ind i takt med t's variation.

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2006 af mathon

Forestil end af de der "pegepinde" -->

Forestil dig en af de der "pegepinde"

Svar #7
17. november 2006 af Merit-HB (Slettet)

Tusind tak for den forklaring mathon !

hele denne parameter fremstilling virkede mystisk og det her hjalp virkeligt, nå jeg må hellere smutte i seng var sent oppe og se en dokumentar, godnat

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2006 af mathon

#5 citat
"Pegepindens nederste ende anbringes i det faste punkt - fixpunktet - (5,4) og den modsatte spids forskydes ud og ind i takt med t's variation."

forbedres til

Pegepindens nederste ende anbringes i det faste punkt - fixpunktet - (5,4) og den modsatte spids forskydes ud og ind i vektor (4,3)'s retning i takt med positive t's variation og modsat vektor (4,3)'s retning i takt med negative t's variation.

Skriv et svar til: linje og vektore, parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.