Fysik
Radioastronomi
19. november 2006 af
lisagn (Slettet)
Hej! Jeg håber, der er nogle, som kan hjælpe mig med denne opgave.
Fotoet (i opgaven) viser radioteleskopet ved Pleumeur-Bodou i Bretagne. Det benyttes bl.a. til at undersøge den elektromagnetiske stråling fra stjerner og galakser. Næst efter Solen er galaksen Cygnus A den stærkeste radiokilde på himlen, selvom den er 700 millioner lysår væk.
Et radioteleskop er indstillet til at modtage radiobølger med bølgelængden 0,75 m.
a) Hvilken frekvens har disse radiobølger?
Jeg har fået frekvensen til 399723277,3 Hz, - kan det passe?
Radioteleskopets modtagerantenne har arealet 490 m^2 målt vinkelret på retningen fra Cygnus A, hvorfra den modtager radiostråling med effekten 1,1 * 10^-13 W.
Afstanden fra Cygnus A er 6,62 * 10^24 m.
b) Bestem den effekt hvormed Cygnus A udsender radiostråling.
Håber der er nogen der kan hjælpe!
Der er også et c-spørgsmål, men den er lidt svær at forklare her, for der er en tegning til.
Fotoet (i opgaven) viser radioteleskopet ved Pleumeur-Bodou i Bretagne. Det benyttes bl.a. til at undersøge den elektromagnetiske stråling fra stjerner og galakser. Næst efter Solen er galaksen Cygnus A den stærkeste radiokilde på himlen, selvom den er 700 millioner lysår væk.
Et radioteleskop er indstillet til at modtage radiobølger med bølgelængden 0,75 m.
a) Hvilken frekvens har disse radiobølger?
Jeg har fået frekvensen til 399723277,3 Hz, - kan det passe?
Radioteleskopets modtagerantenne har arealet 490 m^2 målt vinkelret på retningen fra Cygnus A, hvorfra den modtager radiostråling med effekten 1,1 * 10^-13 W.
Afstanden fra Cygnus A er 6,62 * 10^24 m.
b) Bestem den effekt hvormed Cygnus A udsender radiostråling.
Håber der er nogen der kan hjælpe!
Der er også et c-spørgsmål, men den er lidt svær at forklare her, for der er en tegning til.
Svar #1
19. november 2006 af lisagn (Slettet)
Kan man bruge afstandskvadratloven?
Så man finder I = 1,1 * 10^-13 W / 490 m^2
Og så P = I * 4 * pi * (6,62 * 10^24)^2?
Så man finder I = 1,1 * 10^-13 W / 490 m^2
Og så P = I * 4 * pi * (6,62 * 10^24)^2?
Svar #2
19. november 2006 af Lurch (Slettet)
Nu har jeg ikke regnet dine tal igennem, men her er fremgangsmåden:
a) frekvens (f) og bølgelængde (y) hænger sammen jvf
v = y*f, hvor v i er bølgernes hastighed
b) som du selv skriver, kan man finde strålingsfluxen I, som er effekt per kvadratmeter.
Galaksen kan tænkes at udsende homogen stråling i alle retninger, dvs at den udsendes som en kugleskal ud fra galaksen. Hele galaksens strålingseffekt, er jo så den effekt der svarer til overfladearealet af hele kugleskallen, altså P = I*A, hvor A er kuglensoverflade. Så det ser ganske rigtigt ud det du har lavet
a) frekvens (f) og bølgelængde (y) hænger sammen jvf
v = y*f, hvor v i er bølgernes hastighed
b) som du selv skriver, kan man finde strålingsfluxen I, som er effekt per kvadratmeter.
Galaksen kan tænkes at udsende homogen stråling i alle retninger, dvs at den udsendes som en kugleskal ud fra galaksen. Hele galaksens strålingseffekt, er jo så den effekt der svarer til overfladearealet af hele kugleskallen, altså P = I*A, hvor A er kuglensoverflade. Så det ser ganske rigtigt ud det du har lavet
Svar #3
19. november 2006 af lisagn (Slettet)
Okay, tak :) Så håber jeg min fysiklærer er enig med os i det ;)
Skriv et svar til: Radioastronomi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
