Matematik

Hjælp til Terminsprøve.. Nogen der kan hjælpe med eksponentielt voksende funktion?

03. marts 2004 af O'lai (Slettet)
Hej..
Jeg skal snart til terminsprøve i mat 2-årigt forløb til B-niveau..
Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave?
Det er en opgave under Uden hjælpemidler delen, så kunne godt bruge lidt råd..

Jeg sidder og regner et gammelt eksamenssæt og har bare brug for lidt hjælp til hvordan denne opgave skal løses..

Om en eksponentielt voksende funktion f oplyses at, f(1) = 10 og f(4) = 80
Jeg skal bestemme en forskrift for f.

Hvad gør jeg så nu?
jeg kender jo at f(x) = b*a^x da det er en eksp. funktion..
Da det er en voksende skal a > 1.

Men hva gør jeg så nu?
Håber i kan hjælp mig? Bare så jeg få det opfrisket og så jeg kan huske det uden hjælpemidler!

1000-tak derude...

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2004 af erdos (Slettet)

a kan bestemmes ved formlen (x2-x1)-roden af y2/y1...

I dit tilfælde bliver det kubikroden af 8. Det skal du så kunne ved hovedregning, pis for nogle. Men a er altså 2.

b kan bestemmed ved indsættelse.

10 = b * 2^1 <=> b=5

altså: f(x) = 5 * 2^x

Var selv til terminsprøve i dag...

Men held og lykke da!

Svar #2
03. marts 2004 af O&#39;lai (Slettet)

Sorry.. Har ike haft om kubikrod..
hvordan finder jeg den?
Er der ikke andre måder at løse den på?

Og hvad er (x2-x1)? Og (y2/y1)?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2004 af erdos (Slettet)

Kubikrødder har man om i folkeskolen... Det er det samme som at finde det tal, der ganget med sig selv 3 gange giver det tal du står med (8 i dette tilfælde)

x2-x1 er x-tilvæksten (her: 4-1 = 3)

y2/y1 er forholdet mellem funktionsværdierne (her: 80/10 = 8)

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2004 af Banyaroat (Slettet)

a=(y2/y1) opløftet i (x2-x1)rod => (80/10) opløftet i (4-1)rod => kubikroden af 8 dvs. et tal der går op i 8 3gange.

f(x)=y= funktionen til x.

håber at det hjalp lidt.

Svar #5
03. marts 2004 af O&#39;lai (Slettet)

Okaj.. tak..
Hvor er det tal du ganger med 3 gange så det blir 8?
Er det kubikroden? 80/10 ??

Og hvis jeg siger (4-1) - roden af(8) får jeg jo et andet tal.. nemlig 0.17157..
Hva har jeg misforstået?

Brugbart svar (0)

Svar #6
03. marts 2004 af Banyaroat (Slettet)

har du en lommeregner?

Svar #7
03. marts 2004 af O&#39;lai (Slettet)

Ja jeg har...
men den kan jeg jo ikke bruge når jeg ikk har hjælpemidler med..?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2004 af emul (Slettet)

de der eksamens sæt, kan man finde dem på internettet, jeg har hørt noget om man kan finde dem inde på undervisnings-ministeriets hjemmeside, jeg kunne ikke finde noget.

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2004 af Banyaroat (Slettet)

nej man kan ikke finde eksamens sæt på nettet. da de er fortrolige.

til O'lai: 2 gange 2 gange 2 giver 8.

Svar #10
03. marts 2004 af O&#39;lai (Slettet)

Men hvor kommer det 2 tal fra??

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. marts 2004 af erdos (Slettet)

det er kubikroden af 8!!!!!!!!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #12
03. marts 2004 af Banyaroat (Slettet)

ved du hvordan man tager kvadratroden af et tal? det er nøjagtigt på samme måde, når man skal tage kubikroden af et tal.

Svar #13
03. marts 2004 af O&#39;lai (Slettet)

Jeg er med... den tredje rod af 8...
Læste bare hvad Kalle havde skrevet forkert...
1000 tak for hjælpen...

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. marts 2004 af erdos (Slettet)

Var så lidt og held og lykke!

Spørg endelig, hvis der er andet, du er i tvivl om...

Brugbart svar (0)

Svar #15
03. marts 2004 af Banyaroat (Slettet)

det var så lidt.

Brugbart svar (0)

Svar #16
03. marts 2004 af HumanPiXiE (Slettet)

#8

Jo på:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/?menuid=150560

- kan du finde dem..

Det er forresten en meget god øvelse, hvis man vil "læse op" til en terminsprøve.. Vores terminsprøve var en blanding af de opgaver der har været givet de sidste par år.

Brugbart svar (0)

Svar #17
03. marts 2004 af Banyaroat (Slettet)

det ved jeg godt, men man kan ikke få de helt nye eksamensopgaver. forresten kan du låne gamle prøver med hjem, fra din skkole af.

Skriv et svar til: Hjælp til Terminsprøve.. Nogen der kan hjælpe med eksponentielt voksende funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.