Fysik

Kig HER :-) !

02. december 2006 af Gold-digga (Slettet)
Okay jeg skal finde bølgelængden. Men hvordan?! Jeg har fundet F1 til at være 23,7. (F1 er vinkelen mellem n´te orden og 1.orden). Jeg ved at gitterkonstanten er 600.

Jeg har prøvet, men er ret sikker på det overhovedet ikke er rigtigt: 1/600 * sin(23,7) / 1 , som så er 6,7... Men d er da ikke rigtigt?!

Er det noget med formelen fra Rydberg konstant noget...?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2006 af -Zeta- (Slettet)

"F1 er vinkelen mellem n´te orden og 1.orden"? Det lyder som nonsens i anden potens?

Tænker du på vinklen mellem de hosliggende linjer til hhv. 0. og 1. orden?

I så fald kan du benytte gitterligningen.

d*sin(F1) = lambda * n

lambda = d*sin(F1)/n

Hvor at:

d = gittekonstanten
n = ordnen
F1 = vinklen

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2006 af -Zeta- (Slettet)

Bemærk, gitterkonstanten skrives som:

600/mm

Svar #3
02. december 2006 af Gold-digga (Slettet)

Ja, det var nu det jeg mente. Så er det jo os den jeg har brugt... er det rigtigt så?

Svar #4
02. december 2006 af Gold-digga (Slettet)

Nej... så er det 241,169??

Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2006 af -Zeta- (Slettet)

Jeg får det til 669,91 nm.

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2006 af -Zeta- (Slettet)

#4.
Hvis den er 241,169 nm - så kan lyset ikke ses.

Hvis bølgelængden derimod er 669,913 nm, så er strålen "perfekt" rød. Dette er også omkring He-Ne laserens bølgelængde.

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. december 2006 af -Zeta- (Slettet)

#2.
600/mm --> mm/600

Svar #8
02. december 2006 af Gold-digga (Slettet)

Det forstår jeg altså ikke..... ?! Det er rigtigt, havde jeg ikke tænkt på. I bogen står der at det skal give 651,3nm.

Svar #9
03. december 2006 af Gold-digga (Slettet)

Kan du ikke hjælpe mig?!

Skriv et svar til: Kig HER :-) !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.