Matematik
Formler
12. december 2006 af
Hans20 (Slettet)
Hej Allesammen .,
Hvordan bruger man formler som
f.eks. Cisinusrelation og Sinusrelation ?
Hej Allesammen .,
Hvordan bruger man formler som
f.eks. Cisinusrelation og Sinusrelation ?
Svar #1
12. december 2006 af Lil' cat (Slettet)
Du gør ligesom du gør med så mange andre formler. Du sætter dine tal ind, og hvis ikke det er det som der står foran lighedstegnet som du skal finde, bliver du nødt til at isolere den, eller hvis i har fået det gjort, så bruge den version.
Er ikke sikker på om det var hvad du mente, men ellers må du jo bare skrive igen:)
Er ikke sikker på om det var hvad du mente, men ellers må du jo bare skrive igen:)
Svar #2
12. december 2006 af mathon
sin(A)/a = sin(B)/b = 2R
sin(B)/b = sin(C)/c = 2R
forholdet mellem sinus til en vinkel og dens modstående side er konstant i trekanten. Har du 3 oplysningerom sider og vinkler i en vilkårlig trekant, hvoraf de 2 skal være et "sæt" dvs. en vinkel og den modstående side samt en side- eller vinkeloplysning mere, kan den 4. i en kvartet beregnes.
c^2=a^2+b^2-2ab*cos(C), kan benyttes, når der - i en vilkårlig trekant - foreligger oplysninger om en vinkel og dens 2 hosliggende sider.
kendes en trekants 3 sider kan dens vinkler findes:
cos(C) =[a^2+b^2-c^2]/(2ab) + 2 analoge formler.
sin(B)/b = sin(C)/c = 2R
forholdet mellem sinus til en vinkel og dens modstående side er konstant i trekanten. Har du 3 oplysningerom sider og vinkler i en vilkårlig trekant, hvoraf de 2 skal være et "sæt" dvs. en vinkel og den modstående side samt en side- eller vinkeloplysning mere, kan den 4. i en kvartet beregnes.
c^2=a^2+b^2-2ab*cos(C), kan benyttes, når der - i en vilkårlig trekant - foreligger oplysninger om en vinkel og dens 2 hosliggende sider.
kendes en trekants 3 sider kan dens vinkler findes:
cos(C) =[a^2+b^2-c^2]/(2ab) + 2 analoge formler.
Svar #3
12. december 2006 af LunaDL (Slettet)
Man bruger Sinus- og Cosinusrelationer til udregning af trekanter hvorfra du har minimum 3 oplysninger (f.eks. side+side+vinkel eller vinkel+side+vinkel)
Sinusrelationen a/sinA=b/sinB=c/sinC betyder at hvis du dividerer siden a med sinA får du det samme resultat som når du dividerer b med sinB eller sinC. Det gælder også når sinA divideres med a osv. På den måde kan du finde en side eller en vinkel ved at kende henholdsvis en side og to vinkler eller to sider og en vinkel.
Det samme gælder for Cosinusrelationerne.
I a^2=b^2+c^2-2*b*c*cosA skal du bruge en side samt en side med tilhørende vinkel eller bare 3 sider, og du kan også herfra finde en side eller en vinkel. Formlen kan omskrives til b^2=a^2+c^2-2*a*c*cosB og c^2=b^2+a^2-2*b*a*cosC.
cosA=(b^2+c^2+a^2)/(2*b*c) bruges som den anden cosinusrelation og kan også omskrives til cosB=(a^2+c^2+b^2)/(2*a*c) og cosC=(b^2+a^2+c^2)/(2*b*a).
Og så en sidste ting: Hvis ikke du skulle være klar over det er sin og cos en funktion på de fleste lommeregnere i skoler. De bruges således: Hvis du har en vinkel på f.eks. 45 grader og skal bruge den i en relation skal du trykke henholdsvis sin(45) eller cos(45) på lommeregneren. Sin(45) omregner vinklen til et bestemt tal. Dette tal er vel at mærke ikke vinklen men sin og eller cos AF vinklen. For omvendt at få tallet tilbage til grader skal du bruge sin-1(tallet) eller cos-1(tallet).
Håber min temmelig lange forklaring kunne bruges.
Sinusrelationen a/sinA=b/sinB=c/sinC betyder at hvis du dividerer siden a med sinA får du det samme resultat som når du dividerer b med sinB eller sinC. Det gælder også når sinA divideres med a osv. På den måde kan du finde en side eller en vinkel ved at kende henholdsvis en side og to vinkler eller to sider og en vinkel.
Det samme gælder for Cosinusrelationerne.
I a^2=b^2+c^2-2*b*c*cosA skal du bruge en side samt en side med tilhørende vinkel eller bare 3 sider, og du kan også herfra finde en side eller en vinkel. Formlen kan omskrives til b^2=a^2+c^2-2*a*c*cosB og c^2=b^2+a^2-2*b*a*cosC.
cosA=(b^2+c^2+a^2)/(2*b*c) bruges som den anden cosinusrelation og kan også omskrives til cosB=(a^2+c^2+b^2)/(2*a*c) og cosC=(b^2+a^2+c^2)/(2*b*a).
Og så en sidste ting: Hvis ikke du skulle være klar over det er sin og cos en funktion på de fleste lommeregnere i skoler. De bruges således: Hvis du har en vinkel på f.eks. 45 grader og skal bruge den i en relation skal du trykke henholdsvis sin(45) eller cos(45) på lommeregneren. Sin(45) omregner vinklen til et bestemt tal. Dette tal er vel at mærke ikke vinklen men sin og eller cos AF vinklen. For omvendt at få tallet tilbage til grader skal du bruge sin-1(tallet) eller cos-1(tallet).
Håber min temmelig lange forklaring kunne bruges.
Skriv et svar til: Formler
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
