Kemi

Pb afgivet årligt

13. december 2006 af Suzuka (Slettet)
Jeg har prøvet at lave denne opgave, men er ikke sikker om den er rigtig. :

Ved forbrænding af blyholdig benzin i motorer udsendes der med udstødningsgassen 80% af det tilsatte Pb som blyforbindelser til omgivelserne.
En bil kører årligt 20.000 km på blyholdig benzin tilsat 0,15 g Pb pr. liter. Bilen kører gennemsnitligt 14 km pr. liter benzin.

Hvor meget Pb vil der årligt blive afgivet til omgivelserne fra denne bil?

Mit svar:
Jeg ved at bilen kører 20.000 km årligt og den kører 0.15 g Pb pr.liter
20.000/0.15*100 = 13333

Jeg kan se at jeg har gjort noget forkert men hvad?
Håber at der er nogen der vil se på det.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Altid huske enhederne samt holde styr på enhederne. For det resultat du kommer frem til giver jo ingen mening. Hvad er enheden ???

Forbrug af benzin: 20000 km/(14 km/L)= 1428,6 L benzin

Du ved så at der er 0,15 gram Pb pr. L


Massen af Pb: 1428,6 L * 0,15 g/L = 214 gram Pb

Har man ikke styr på enherne så har man heller ikke styr på udregningen, for så er det svært at se hvor det er gået galt henne. Så husk det til en anden gang.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2006 af mathon

20000_km/år(14_km/L)*0.15_g/L*0.80 = 1200/7_g/år = 171.429_g/år

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Så lige at det kun var 80% af det tilsatte som blev udledt, så resultatet skal ganges med 0,8

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. december 2006 af mathon

rettes til:

(20000_km/år)/(14_km/L)*0.15_g/L*0.80 = 1200/7_g/år = 171.429_g/år

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Bare for sjov:

Hvis man så antager at der (før den blyfrie benzin kom frem) at der er ca. 500 millioner biler på verdensplan (bare et tal, ikke nødvendigvis rigtigt, men det er ihvertfald stort), så se hvor meget bly vi har svinet med hvert år. Det er ganske betragtelige mængder. Skræmmende.

Svar #6
13. december 2006 af Suzuka (Slettet)

Tak for hjælpen.
Og jeg skal nok huske enhederne til en anden gang :)

Skriv et svar til: Pb afgivet årligt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.