Matematik

at bestemme fixpunkt

13. december 2006 af MrJonas (Slettet)
Jeg har følgende opgave:

f(x) = x^2

Jeg skal så bestemme fixpunkt og bestemme om det er tiltrækkende eller frastødende.

svar:
Først finder jeg fixpunktet ved at sige:
x^2 = x , x = 1 og 0
Altså må 1 og 0 være fixpunkter(?)

Så beregner jeg hældning: f'(x) = 2x
f'(0) = 2*0 = 0 (neutralt fixpunkt)
f'(1) = 2*1 = 2 (så hældning >1 altså er det frastødende)

Er dette korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2006 af LunaDL (Slettet)

Husk at x^2=1 også kan give x=-1.

Svar #2
13. december 2006 af MrJonas (Slettet)

Jeg sætter jo x^2 = x og ikke 1

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. december 2006 af sigmund (Slettet)

Ja, fixpunkterne er 0 og 1. Desuden har vi f'(0)=01. Dermed er 1 frastødende og 0 tiltrækkende. Da f'(0)=0 kaldes fixpunktet også for supertiltrækkende.

Svar #4
13. december 2006 af MrJonas (Slettet)

Sigmund.. Nu hvis du er her. hvordan vil du forklare hvad et supertiltrækkende fixpunkt er? Altså sådan med ord. Hvis det er tiltrækkende går elementerne i talfølgen jo bare mod fixpunktet. Men supertiltrækkende?

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2006 af fixer (Slettet)

At et punkt, z0, er et tiltrækkende fixpunkt betyder, at hvis vi vælger en vilkårlig initialværdi i en nærmere bestemt omegn om z0 og dernæst danner iterationerne:

z1 = f(z0)

z2 = f(z1)

:

z_n = f(z_(n-1))

:

og så fremdeles, så konvergerer følgen mod z0. Den afledede af f' i z0 fortæller noget om, hvorledes iterationen opfører sig for nærtliggende punkter i omegenen om z0. Årsagen til det skal søges deri, at funktionen lokalt via en Taylorudvikling kan udtrykkes ved sin første afledede f'(z). For et tiltrækkende fixpunkt gælder at |f'(z0)| < 1 som skal forståes sådan, at afbildningen f lokalt om z0 er en kontraktion (sammentrækning): En værdi z0+delta producerer en værdi f(z0+delta) som er endnu tættere på z0 end z0+delta. Jo "stærkere" sammentrækningen er, desto "hurtigere" konvergerer følgen mod fixpunktet. Hvis specielt f'(z0)=0 konvergerer følgen "meget hurtigt" i en nærmere defineret forstand.

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2006 af fixer (Slettet)

#5
Det kører bare i dag:

"z1 = f(z0)"

->

"z1 = f(z_initial)"

Skriv et svar til: at bestemme fixpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.