Matematik
sso komplekse ligninger
17. december 2006 af
Kasper-sag (Slettet)
Hej
jeg skriver sso i mat om komplekse tal, og har i min
problemformulering følgende opgave
z^3+(3-i)z^2+(3-2i)z+1-3i=0
har regnet den flere gange, men kan simpelthen ikke komme frem til løsningerne
z=i
x=-1-i
Z-2+i
som den skal give.
jeg har gjort følgende udregninger:
p=(1/3)
q=-(52/27)i
kvadratroden af D = 0.962i
u=0.979+0.565i
v=-0.085+0.049i
nogen der kan fortælle mig om jeg har gjort rigtigt indtil videre!?, og hvor min fejl ligger
på forhånd mange tak
jeg skriver sso i mat om komplekse tal, og har i min
problemformulering følgende opgave
z^3+(3-i)z^2+(3-2i)z+1-3i=0
har regnet den flere gange, men kan simpelthen ikke komme frem til løsningerne
z=i
x=-1-i
Z-2+i
som den skal give.
jeg har gjort følgende udregninger:
p=(1/3)
q=-(52/27)i
kvadratroden af D = 0.962i
u=0.979+0.565i
v=-0.085+0.049i
nogen der kan fortælle mig om jeg har gjort rigtigt indtil videre!?, og hvor min fejl ligger
på forhånd mange tak
Svar #1
17. december 2006 af sigmund (Slettet)
Vi skal løse ligningen
z^3 + a_2*z^2 + a_1*z + a_0 = 0
ved benyttelse af Cardanos formel.
Først definerer vi
Q = (3a_1 - (a_2)^2)/9,
R = (9a_2*a_1 - 27a_0 - 2(a_2)^3)/54,
D = Q^3 + R^2,
S = (R + D^(1/2))^(1/3),
T = (R - D^(1/2))^(1/3).
Så er løsningerne givet ved
z_1 = -(1/3)a_2 + (S + T),
z_2 = -(1/3)a_2 - (1/2)(S + T) + i*(1/2)*3^(1/2)(S - T) og
z_3 = -(1/3)a_2 - (1/2)(S + T) - i*(1/2)*3^(1/2)(S - T).
Ovenstående formler er fra http://mathworld.wolfram.com/CubicFormula.html .
Er det sådan, du har fundet dine løsninger.
z^3 + a_2*z^2 + a_1*z + a_0 = 0
ved benyttelse af Cardanos formel.
Først definerer vi
Q = (3a_1 - (a_2)^2)/9,
R = (9a_2*a_1 - 27a_0 - 2(a_2)^3)/54,
D = Q^3 + R^2,
S = (R + D^(1/2))^(1/3),
T = (R - D^(1/2))^(1/3).
Så er løsningerne givet ved
z_1 = -(1/3)a_2 + (S + T),
z_2 = -(1/3)a_2 - (1/2)(S + T) + i*(1/2)*3^(1/2)(S - T) og
z_3 = -(1/3)a_2 - (1/2)(S + T) - i*(1/2)*3^(1/2)(S - T).
Ovenstående formler er fra http://mathworld.wolfram.com/CubicFormula.html .
Er det sådan, du har fundet dine løsninger.
Svar #2
17. december 2006 af Kasper-sag (Slettet)
har slet ikke benyttet s og t. har fundet et eksempel i jens Carstensen komplekse tal, hvor han gør følgende
først bestemmes p og q som er defineret ved
p=(3a_1 - (a_2)^2)/9
q=(9a_2*a_1 - 27a_0 - 2(a_2)^3)/54,
når man har fundet de værdier skal man finde u og v,
da vi benytter substitutionen x=u+v
først finder vi D
D=0.25q^2+1/27p^3
u er da givet ved
u^3=-0.5q+Kvadratrod D
og v er givet ved
v=-q/3u
så finder man epsolon eller hvad den nu hedder
eu_1= (-05+0.5*i*kvadratrod(3))*u_1
e^2u_1=(-05-0.5*i*kvadratrod(3))*u_1
ev_1=(-05+0.5*i*kvadratrod(3))*v_1
e^2v_1=(-05-.5*i*kvadratrod(3))*v_1
så kan man finde w1 w2 w3 ved
u_1+v_1
eu_1+e^2v_1
e^2u_1+ev_1
da er z givet ved
z_1=w_1-(a_2/3a_3)
z_2=w_2-(a_2/3a_3)
z_3=w_3-(a_2/3a_3)
dette giver dog bare nogle mærkelige tal, og slet
ikke
z=i
Z=-1-i
Z=-2+i
som det skal give
i eksemplet udregner de opgaven z^3-(2+2i)z^2-(6+3i)z+25-25i=0
denne opgave burde da have samme løsningsformel som min!
først bestemmes p og q som er defineret ved
p=(3a_1 - (a_2)^2)/9
q=(9a_2*a_1 - 27a_0 - 2(a_2)^3)/54,
når man har fundet de værdier skal man finde u og v,
da vi benytter substitutionen x=u+v
først finder vi D
D=0.25q^2+1/27p^3
u er da givet ved
u^3=-0.5q+Kvadratrod D
og v er givet ved
v=-q/3u
så finder man epsolon eller hvad den nu hedder
eu_1= (-05+0.5*i*kvadratrod(3))*u_1
e^2u_1=(-05-0.5*i*kvadratrod(3))*u_1
ev_1=(-05+0.5*i*kvadratrod(3))*v_1
e^2v_1=(-05-.5*i*kvadratrod(3))*v_1
så kan man finde w1 w2 w3 ved
u_1+v_1
eu_1+e^2v_1
e^2u_1+ev_1
da er z givet ved
z_1=w_1-(a_2/3a_3)
z_2=w_2-(a_2/3a_3)
z_3=w_3-(a_2/3a_3)
dette giver dog bare nogle mærkelige tal, og slet
ikke
z=i
Z=-1-i
Z=-2+i
som det skal give
i eksemplet udregner de opgaven z^3-(2+2i)z^2-(6+3i)z+25-25i=0
denne opgave burde da have samme løsningsformel som min!
Svar #3
18. december 2006 af Kasper-sag (Slettet)
Hvis der er nogen der kan henvise mig til et eksempel
ville det være super...
ville være ked af at aflevere en opgave med et forkert resultat:-(
ville det være super...
ville være ked af at aflevere en opgave med et forkert resultat:-(
Skriv et svar til: sso komplekse ligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
