Matematik

Vektorfunktioner, kan nogen finde min fejl

18. december 2006 af Jorn (Slettet)
jeg har parameterfremstillingen

r(t)
t^2+1
t^3-t

opgaven lyder:
Bestem de tidspunkter, hvor hastighedsvektoren er parallel med vektoren
-1
1

jeg starter med at finde skalarproduktet af
-1
1
hvilket er
-1
-1
derefter finder jeg r'(t)
2t
3t^2-1
dette "prikker"jeg med skalarproduktet
2t*(-1)=-2t
3t^2-1*(-1)=-3t^2+1
det giver
-3t^2-2t+1
Dette sætter jeg = 0
-3t^2-2t+1=0
og får at t=-1, t=1/3

Så vidt jeg kan se passer -1 godt, men 1/3 er forkert, da linjen ikke er parallel med vektoren
-1
1
Kan nogen fortælle mig hvor fejlen er?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2006 af Matkaj

Du har løst opgaven, du tolker bare dine resultater forkert. (iøvrigt så er (-1,-1)tværvektoren til (-1,1) ikke skalarproduktet).

Prøv at indsætte de fundne t-værdier i udtrykket for r'(t) og undersøg om ikke du får en vektor parallel med (-1,1)

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. december 2006 af sigmund (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvad du gør. Det er specielt

"jeg starter med at finde skalarproduktet af
-1
1
hvilket er
-1
-1 ",

der er meget kryptisk. Et skalarprodukt er et tal. Deraf ordet "skalarprodukt". En skalar er et tal. Er det krydsprodukt, du tænker på. Det giver do ikke mening i to dimensioner.

Umiddelbart ville jeg udnytte, at hastighedsvektoren skal stå vinkelret på (-1,1)'s tværvektor.

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. december 2006 af ibibib (Slettet)

Hvad mener du med:

"jeg starter med at finde skalarproduktet af
-1
1
hvilket er
-1
-1" ??

Du skal prikke vektoren (-1,1) med hastighedsvektoren.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2006 af ibibib (Slettet)

Glem #3.

Svar #5
18. december 2006 af Jorn (Slettet)

Hov, I har ret jeg har byttet om på begreberne, det er selvfølgelig tværvektoren jeg mener og ikke skalarproduktet.

Jeg har prøvet at indsætte mine svar i TI-interactive og får at svaret -1 er parallelt med
-1
1
men det kan jeg ikke få 1/3 til at blive når jeg indsætter i r(t)

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. december 2006 af Matkaj

Du skal indsætte i r'(t)!

Svar #7
18. december 2006 af Jorn (Slettet)

Tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. december 2006 af mathon

se
http://peecee.dk/?id=17498

Skriv et svar til: Vektorfunktioner, kan nogen finde min fejl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.