Matematik

Er der nogen der har lyst til at hjælpe???

11. marts 2004 af *S* (Slettet)
Hejsa.. håber der er nogle søde herinde der gider hjælpe mig lidt...har problemer med en opg. den hedder 5.016 men skriver den lige ned :)

en funktion f er bestemt ved
f(x)= 2*3^x+5

grafen for f skærer koordinatsystemets andenakse i et punkt P.

Bestem en ligning for tangenten til grafen i punktet P.

Grafen for f har en tangent, hvis hældningkoefficient er 4.
Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for denne tangent.

ja sådan lyder den... håber der er nogen der kan hjælpe mig.

Go aften...

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2004 af iB (Slettet)

Hvad er dit eget forlag, og hvor ligger problemet?

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2004 af iB (Slettet)

...s...!!!!!
(forslag)

Svar #3
11. marts 2004 af *S* (Slettet)

jeg er ik helt sikker men ligningen for tangenten ku det være at finde f'(x)? jeg har ik selv så mange forslag det er derfor jeg har skrevet om hjælp...men hvis du ik har lyst til at hjælpe er det okay...

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. marts 2004 af iB (Slettet)

Hov, undskyld, det var ikke meningen at lyde bisk: #2 var såmænd bare for at sige, at jeg snakkede om "forslag" og ikke "forlag"

Du tænker helt rigtig: f´(x) giver dig hældningen på tangenten. Dvs at i P er hældningen på tangenten = f´(0), og b kan du jo finde som f(0)

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2004 af 404error (Slettet)

Hvis f er en differentiabel funktion, så er ligningen for tangenten til grafen for f i punktet (a,f(a)) givet ved

y=f(a)+f'(a)(x-a).

Så du skal ganske rigtigt finde f' i punktet P. Punktet er naturligvis givet ved (0,f(0)).

For anden del, opskriv f'(x) og løs ligningen

f'(x)=4,

mht. x. Dette er førstekoordinaten for røringspunktet, jf. ovenstående formel for tangenten.

Svar #6
11. marts 2004 af *S* (Slettet)

mange tak.. det var sødt af jer...men er stadig lidt forvirret. jeg er rigtig dårlig til det der med f'(x) det er nok os derfor jeg ik forstår opgaven så godt... hvis der er en af jer der kunne hjælpe (endnu mere :)) ville jeg være rigtig taknemmelig...

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. marts 2004 af iB (Slettet)

Hvis f(x)=a^x så er f´(x)=a^x*ln(a), som der står i din formelsamling. Når konstanten, 5, samtidig forsvinder ved differentieringen, så får du, at f´(x)=2*ln(3)*3^x

Herefter er det jo bare at sætte x´er ind i de to formler...

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

Den regel man bruger her hedder produktregelen og står i din formelsamling sikkert som: (f*g)'x=f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x)
f er her 2 og g er 3^x. Grunden til at andet led går ud er at (2)'=0.

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. marts 2004 af Ray (Slettet)

hey I lyder til at være gode til matematik. jeg ville bare vide 2 ting som jeg ikke aner, havd der menes med dette her?

1) hvordan ved jeg at det skal være en fordoblingskonstan eller en halveringskonstant? Jeg kommer lige med nogle forslag her

f(X)= 5x1,7*
f(X)= 20x1,35*
f(X)= 3x0,2*

2)Løs ved beregningen ligningen?
Forstår simpelhen ikke hvad jeg skal gøre her?

0,4x-1,2=7,5+0,1x

Hvis I kan svare mig på disse 2 spørgsmål vil jeg være meget taknemlig.
Hilsen Ray



Brugbart svar (0)

Svar #10
12. marts 2004 af iB (Slettet)

1)
Hvis det du mener med 5x1,7* er 5 gange 1,7 ophøjet i x´tende (normalt skrevet 5*1,7^x), så skal du bare kigge på tallet som bliver ophøjet (i dette tilfælde 1,7) Hvis dette er større end 1, så er funktionen voksende, mens hvis det er mindre en 1, så er den aftagende. Det er ret enkelt at inse selv. Du tager er tal (1,7) og ganger det med sig selv x gange. 1,7*1,7 vil selvfølgelig altid være større en bare 1,7. Derfor er funktionen voksende.
Ser du istedet på den trejde funktionen, så er tallet der bliver ophøjet jo 0,2. 0,2*0,2 vil jo være mindre en bare 0,2 og derfor er den aftagende.

2)
Start med at samle x´erne på en side...

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

i opg. skal du bare isolerer x. Det gøres sådan:

0.4x-0.1x=7.5+1.2
0.3x=8.7
x=8.7/0.4

Jeg må indrømme at jeg ikke helt forstår den første opgave du snakker om. Der kan jeg ikke hjælpe dig :S

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. marts 2004 af Ray (Slettet)

Mange tak I begge to. Nu forstår jeg opgaven hvad er, og går ud på
(i begge opgaver)
Hilsen Ray

Skriv et svar til: Er der nogen der har lyst til at hjælpe???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.