Matematik

tangents ligning efter diff.

14. marts 2004 af d4dr-long (Slettet)
Hej, har siddet og bakset med den her opgave i for lang tid nu, håber der er en der kan se en fejl, eller komme med opklarende kommentarer til et eller andet.

Opg. lyder: en fkt. er bestemt ved ln(x^2-4)
bestem Dm(f), Angiv derefter ligningen til tangenten til grafen for f med hældningen 5.

Jeg springer i første omgang Dm(f) over, og differentierer f(x) som en sammensat funktion til: 2x/x^2-4

Så sætter jeg den lig 5, for at finde det sted hvor tangenten med hældningen 5 rører, og får da også et x, men til x=1,81 v x=-1,81. Problemet er at jeg ikke kan finde en tilhørende y-værdi (ved at sætte ind i f(x)) og på den måde bestemme ligningen, da f(x)'s graf først starter ved hhv. x= 2 og x = -2. Skal jeg bestemme dm(f) (hvilket jeg har lidt problemer med at formulere) og sige at mit x er uden for denne, og derfor har grafen ikke nogen tangent med a=5? Eller har jeg lavet en fejl/tanketorsk et eller andet sted? Jeg hælder selv mod det sidste, men kan ikke finde min fejl.

Er selv kørt fast, håber der er nogen der kan se hvad jeg har gjort galt. På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2004 af erdos (Slettet)

Du går rigtigt nok frem, men jeg får altså nogle andre resultater...

f'(x) = 2x/x^2-4

f'(x) = 5 <=> 2x/x^2-4 = 5 <=> 2x = 5x^2-20 <=> 5x^2-2x-20 = 0

Løsningerne til denne andengradligning er med 2 decimaler -1,81 og 2,21

Da du ikke kan tage ln til et negativt tal er 2,21 det du skal gå videre med... (Dvs. at du her skal argumentere med din definitionsmængde!)

Kalle

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. marts 2004 af Mads^^ (Slettet)

Jeg får det samme som dig når jeg differentiere, men når jeg sætter lig 5 får jeg x=2.21 og x=-1.81 (5x^2-2x-20=0). Men kun 2.21 ligger i dm(f) og man vælger denne. Du har så dit f(x0).

tangenten bliver så y=5x-11.173

Svar #3
14. marts 2004 af d4dr-long (Slettet)

Kanon! tak for det! Har lige selv regnet efter, ved ikke hvad jeg gjorde galt første gang...

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. marts 2004 af sontas (Slettet)

burde 2*2,21/2,21^2-4 ikke give 5 så? Eller har jeg misforstået noget :S?

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. marts 2004 af erdos (Slettet)

Jo... Det gør det også, hvis du bruger alle decimalerne!! Altså du skal ikke regne med 2,21, men det eksakte tal (ca. 2,209975124)

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. marts 2004 af sontas (Slettet)

4,42/4,8841 - 4 = -3,095

Jeg roder mig sikkert ud på dybt vand, sikkert mig der fejler.

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2004 af sontas (Slettet)

ahhh der står -4 i brøken ;)?

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2004 af sontas (Slettet)

nævneren

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2004 af erdos (Slettet)

parantes om 4,8841 - 4. Så skulle den være der...

Skriv et svar til: tangents ligning efter diff.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.