Matematik

Er denne ligning til tangent korrekt?

21. januar 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)
Jeg har denne ligning til en cirkel:

(x-3)^2+(y+4)^2=25

Jeg skal så finde ligningen til tangenten i punktet (6,0)

Jeg er kommet så langt:

3x-9+12-4y=25 - udfra en formel!

Er jeg overhovedet på rette spor, og hvordan kommer jeg videre?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2007 af ibibib (Slettet)

Bestem hældningen for radius, dvs, linjestykket fra centrum til punktet.
Benyt formlen a·c=-1.
osv.

Svar #2
21. januar 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)

Kender ikke den formel der!

Er der en der kan hjælpe mig på vej? Det haster en smule nemlig!

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2007 af jgthb (Slettet)

man kan bruge en formel, men jeg er da meget overrasket, hvis man ikke skal udregne det selv mere.

Først indser du, at der går en linje fra centrum til punktet A(6,0), som står vinkelret på den tangent, som du skal finde en ligning til. Vi finder hældningen for den vinkelrette linje ved denne formel
(y_1-y_0)/(x_1-x_0):
(4-0)/(-3-6)=4/(-9)=-4/9

For at finde en hældningskoefficient, så tangenten er vinkelret, bruges a*c=-1:
-4/9*c=-1 <=>
c=9/4

Herefter indsættes punktet A og c-værdien i
y-y_0=c(x-x_0):
y-0=9/4(x-6) <=>
y=(9/4)x-27/2

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2007 af ibibib (Slettet)

Formlen a·c=-1 gælder for to vinkelrette linjers hældning. Den ene linje har hældningen a og den anden linje har hældningen c.

Svar #5
21. januar 2007 af ElectrcBoogie (Slettet)

Okay! Må indrømme jeg ikke kendte de formler der, men nu gør jeg! Mange tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2007 af jgthb (Slettet)

det var da på tide så :)

Skriv et svar til: Er denne ligning til tangent korrekt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.