LaTeX

Bredere margin

01. februar 2007 af apandersen (Slettet)
Jeg er lige begyndt på at eksperimentere med Latex. Men på mine dokumenter står teksten ikke nok ud til kanten. Så hvordan ændrer jeg marginen i Latex.

Og noget andet: Hvordan installerer jeg Babel (Dansk sprogsæt), da den melder en fejl om at den mangler. Den er vel ikke med i Miktek, som er det eneste jeg har installeret.

Brugbart svar (2)

Svar #1
01. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Marginer ændrer du med pakken ``geometry''.

Hmmm ... jeg kører selv med Linux, så skal ikke kunne sige om ``babel'' er inkluderet i MiKTeX, men jeg vil da være utrolig overrasket hvis det ikke er tilfældet. Er du sikker på at du ikke bare mangler at loade pakken?

Svar #2
01. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Den viser fejlen:

No hyphenation patterns were loaded for(babel) the language `Danish'(babel)I will use the patterns loaded for \language=0 instead.

Kunne du komme med et eksempel på den linje jeg skal skrive med margin. Er nemlig helt nybegynder.

Brugbart svar (2)

Svar #3
01. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Har du loadet babel? Hvis ikke, gør du det med

\usepackage{babel}

Med hensyn til marginer, så kan du eksempelvis vælge

\usepackage[top=3.65cm,left=2.35cm,right=2.5cm,%
bottom=3.15cm,headheight=14.5pt]{geometry}

Det er bare et eksempel, så du kan vælge marginerne som du ønsker.

Bemærk, at du sagtens kan skrive det hele på én enkelt linje i stedet for to -- jeg har bare valgt at linjedele for ikke at ødelægge strukturen på siden. Hvis du vil have det hele på én linje, skal du fjerne %-tegnet.

Brugbart svar (2)

Svar #4
01. februar 2007 af Eva D. (Slettet)

Jeg vil på baggrund af #2 tro, at du mangler at skrive din option, dvs.
\usepackage[danish]{babel}
Jeg mener at babel er inkluderet i MiKTeX. Men selvom den ikke er, så installeres pakken løbende, når du kompilerer dit dokument.

Jeg er også begyndt at bruge geometry, og jeg synes det virker helt fint uden nogle options. Det eneste problem er mellemrummet mellem sidehovedet og teksten, den synes jeg er for lille.

Brugbart svar (2)

Svar #5
01. februar 2007 af NuclearWarhead (Slettet)

Nu siger jeg noget MEGET vigtigt:

Væn dig til IKKE at pille ved LaTeX' geometry-indstillinger. LaTeX ved BEDST. Der er en GRUND til at man IKKE skal pille ved de indstillinger. LaTeX bruger som standard de korrekte indstillinger. Det er nemlig en typografisk regel at der kun må være xx antal tegn på en linje (kan ikke lige huske det præcise antal). Og den regel overholder LaTeX. Men hvis du begynder at pille ved geometry, så går det i skuddermudder og man får flere tegn pr. linje end det er anbefalelsesværdigt.

Derfor:
Pil IKKE ved marginerne.

Brugbart svar (2)

Svar #6
01. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#5:
Protest!

Det afhænger sandelig af hvad man skal skrive; jeg synes som regel at der er for store marginer, så jeg bruger ALTID geometry.

Brugbart svar (2)

Svar #7
01. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#6:
Nå ja, nu vi snakker om LaTeX, så vil jeg da lige se om følgende virker:


Brugbart svar (2)

Svar #8
01. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
Okay, det ser så ikke videre godt ud ;-)

Brugbart svar (2)

Svar #9
02. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
Hmm ... måske skulle jeg prøve med den rigtige kommando :-)


Brugbart svar (2)

Svar #10
02. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#10:
Nå, det kunne man så ikke!

Brugbart svar (2)

Svar #11
02. februar 2007 af Eva D. (Slettet)

Jeg er enig med Dominik Hasek. Marginerne er for brede for A4-papir. Standardinstillingerne er beregnet til letter-format, hvilket er standarden i USA. Jeg kan ikke huske de eksakte mål, men det er i hvert fald mindre end A4.

Svar #12
02. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Ok, tak for hjælpen indtil videre. Til noget helt andet. Er der nogen der kender koden man skal indsætte for at lave et sidehoved, hvor der står to tekster på samme linje - et af dem er venstrejusteret, mens det andet er højrejusteret.

Brugbart svar (2)

Svar #13
02. februar 2007 af Eva D. (Slettet)

Jo, skriv flg. i din preamble:
\usepackage{fancyhdr}
\pagestyle{fancy}

\lhead{}
\chead{}
head{}
\lfoot{}
\cfoot{}
foot{}

lhead er left head osv. Prøv dig frem.

Svar #14
02. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Mange tak for hjælpen - det hjalp

Brugbart svar (2)

Svar #15
02. februar 2007 af sigmund (Slettet)

#14,

Mht. dansk sprogsæt, så vil jeg vise til http://www.student.dtu.dk/~latex/downloadfiles/vejledninger/DTU-LaTeX-Introduktion.pdf , appendix a. Der står bl.a.:

"Efter installationen skal du gå ind i Start menuen > Programmer > MiKTEX > Options. Vælg fanebladet Languages og vælg dansk. Vælg derefter fanebladet General og tryk på ‘Update Now’ knappen. Denne indstilling sørger for at dokumenterne får korrekte danske orddelingsmønstre."

Forhåbentlig løser dette dit "problem" (dvs. fjerner den fejlmeddelelse, du viste til tidligere).

Svar #16
03. februar 2007 af apandersen (Slettet)

Det har du da ret i - mange tak for det.

Skriv et svar til: Bredere margin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.