Fysik
problemer med beregning af halveringstiden ved regression
16. marts 2007 af
hjælp.. (Slettet)
Hej allesammen!
Jeg har et problem med at beregne halveringstiden udfra en eksponentil formel jeg har. Jeg ved ikke hvad der er a-værdien. Jeg kender godt formlen for halvering og fordobling og har gennemgået beviserne, men jeg er usikker på hvordan jeg skal beregne og skrive det med den her opgave.
Opgave find halveringstiden for det radioaktive præparat Barium.
Eksponentiel funktion: f(x)=166,7*e^-0,0041*x
jeg har lavet eksperimentet (derfra ovenståående funktion), men når excel laver regression, så skriver den det om på en anden måde. Jeg er derfor i tvivl om hvad der er a-værdien.
t1/2=log(1/2)/log(a) eller t1/2=ln(1/2)/ln(a)
det er formlen herover, som jeg skal bruge. Halveringstiden er fastlået til 157sek. Dette regnes også i sek, så resultatet skulle gerne give det samme.
Mit umiddelbare bud er, at a=e^-0,0041
så ln(1/2)/ln(e^-0,0041) <=> ln(1/2)/-0,0041=169,06sek
se dette er et acceptabelt svar men mit spørgsmål er så om det er rigtigt reduceret?
det er jo opløftet i e kommer der ikke til at stå
1^-0,004 når man fjerner e? eller bliver det bare -0,0041 som jeg selv har gået ud fra ?
Jeg har et problem med at beregne halveringstiden udfra en eksponentil formel jeg har. Jeg ved ikke hvad der er a-værdien. Jeg kender godt formlen for halvering og fordobling og har gennemgået beviserne, men jeg er usikker på hvordan jeg skal beregne og skrive det med den her opgave.
Opgave find halveringstiden for det radioaktive præparat Barium.
Eksponentiel funktion: f(x)=166,7*e^-0,0041*x
jeg har lavet eksperimentet (derfra ovenståående funktion), men når excel laver regression, så skriver den det om på en anden måde. Jeg er derfor i tvivl om hvad der er a-værdien.
t1/2=log(1/2)/log(a) eller t1/2=ln(1/2)/ln(a)
det er formlen herover, som jeg skal bruge. Halveringstiden er fastlået til 157sek. Dette regnes også i sek, så resultatet skulle gerne give det samme.
Mit umiddelbare bud er, at a=e^-0,0041
så ln(1/2)/ln(e^-0,0041) <=> ln(1/2)/-0,0041=169,06sek
se dette er et acceptabelt svar men mit spørgsmål er så om det er rigtigt reduceret?
det er jo opløftet i e kommer der ikke til at stå
1^-0,004 når man fjerner e? eller bliver det bare -0,0041 som jeg selv har gået ud fra ?
Skriv et svar til: problemer med beregning af halveringstiden ved regression
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
