Matematik

Mat uden hjælpemidler, imorgen

29. marts 2007 af Einsteinium (Slettet)
Hej Folks!

Jeg skal til terminsprøve i matematik imorgen uden hjælpemidler. Har øvet en hel del sæt, der er bare nogle enkelte opgaver jeg ikke er så sej til!

Der er ret mange, men håber virkelig nogen vil hjælpe, så jeg er sej imorgen (det er trods alt næsten årskarakteren det gælder)

Opgave 1
Bestem græseværdien:

lim x-> -2 (x^2-4)/(3x +6)

skal man lave plynomiers division?
for kan ikke få det til at passe med lommeregneren.

Opgave 2
log(x+1) + logx = log2

Hvad søren gør man me dden der x+1 ?

Opgave 3
En parabel har ligningen y = x^2 og en ret linje går gennem punktet R(1,1) og S(0,b) hvor b forskellig fra 0.
Linjen skærer parablen i punkterne R og S.
Bestem udtrykt ved b koordinatsættet til T

Den kan jeg slet ikke s:


Opgave 4
en funktion f(x) = -x^2 + bx + 2

Bestem værdier for b så værdimængden er ]-uendelig; 2]

Opgave 5
om en funktion f(x) oplyses at: (gaffelfunktion)


f(x) = x-3 for x < -3 ög b for x = -3 og ax^2-4 for x > -3

Bestem konstaten a når man ved at f har en grænseværdi for x gående mod -3
For hvilken værdi af b er f kontinuert i x = -3 ?

Opgave 6
Om en funktion f af typen f(x) = b*a^x oplyses:
f(1) = 5 og f(2x) = 8*f(x)

bestem a og b




MANGE tak, hvis I kan hjælpe. Skal op imorgen!

Mvh Nina.

Svar #1
29. marts 2007 af Einsteinium (Slettet)

Skrivefejl i opgave 3
Linjen skærer parablen i R og T og ikke R og S.

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. marts 2007 af Mimical (Slettet)

Opg. 1. Kender du L'Hôspitals regel for "0/0" udtryk, henholdsvis "Inf./inf."?

Indsætter du -2 i både tæller og nævner går begge mod nul og det duer ikke. Derfor differentierer du tæller og nævner hver for sig. Derefter giver det sig selv.

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2007 af Peter_F (Slettet)

Opgave 1:
Her ville jeg bruge L'Hopitals regel:
lim,x->a (f(x)/g(x)) =>

lim,x->a (f'(x)/g'(x))

Derfor:
lim,x->-2 (x^2-4)/(3x +6) =>

lim,x->-2 (2x/3) = (-2*2/3) = -4/3

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2007 af Peter_F (Slettet)

Enig ;)

Svar #5
29. marts 2007 af Einsteinium (Slettet)

Hehe den regel har jeg altså ALDRIG hørt om, men tak (:
I må også gerne prøve de andre, hehe

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. marts 2007 af Peter_F (Slettet)

Opgave 2
log(x+1) + log(x) = log(2)

Det udnyttes at log(a)+log(b)=log(a*b), derfor:

log(x+1) + log(x) = log(2) <=>

log(x^2+x) = log(2) <=>

x^2+x=2 <=> x=-2 og x=1

Løsningen x=-2 forkastes.

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. marts 2007 af Waterhouse (Slettet)

Den første grænseværdi:

(x^2-4)/(3x +6) =
[(x-2)(x+2)]/[3(x+2)] =
(x-2)/3

...så burde den være til at ordne.

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. marts 2007 af Peter_F (Slettet)

Opgave 3:
Jeg synes umiddelbart at den tager for lang tid at lave, så der må være en nemmere måde. Du får dog min version:

Linjens ligning:
y=((1-b)/(1-0))*x+b = (1-b)*x+b

y=x^2

(1-b)*x+b=x^2 <=>

x=((1-b) +/- sqrt((1-b)^2-4*1*(-b)))/2

Det kan forkortes til (skriv hvis det skal uddybes):

x=((1-b) +/- (b+1))/2

Først med plus:
x=(1-b+b+1)/2 = 2/2 = 1 (passer med at de skærer i (1,1)

Nu med minus:
x=(1-b-b-1)/2 = -2b/2 = -b

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. marts 2007 af Peter_F (Slettet)

Opgave 4:
f(x) = -x^2 + bx + 2
Det svarer til at y-koordinaten til funktionens toppunkt skal være lig med 2.

Derfor:

2 = -d/4a = -(b^2-4*(-1)*2) / 4*(-1) = (-b^2-8)/-4

(-b^2-8)/-4 = 2 <=>

b=0

Det kunne man måske have indset...


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. marts 2007 af Mimical (Slettet)

Opg 4.

Da grafen er en sur parabel, går den altid mod -Inf. (infinity, uendelig).

Du skal således blot finde toppunktets y-koordinat, dvs. at -d/4a=2 => -(b^2-4*(-1)*2)/4*(-1)=2 => (b^2+8)/2=2 => ((b^2)/4)+2=2 => b^2/4=0 => b^2=0 => b=0

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. marts 2007 af Mimical (Slettet)

Hej Peter vi er da ganske enige!

Svar #12
29. marts 2007 af Einsteinium (Slettet)

Hvor er i dygtige. Og tusind tak!

Det kan godt være det er lidt upopulært fra din side Peter F, men i
den opgave 3 du lavede for mig, der har jeg skrevet forkert - der skal ikke så b forskellig fra nul men b forskellig fra -1, som var det du fik i andet tilfælde s:



Brugbart svar (0)

Svar #13
29. marts 2007 af Peter_F (Slettet)

#12 Jeg er ikke sikker på, jeg forstår hvad du vil frem til....

Brugbart svar (0)

Svar #14
29. marts 2007 af stræber-pigen (Slettet)

Må man ikke have hjælpemidler, når det er en terminsprøve ??

Brugbart svar (0)

Svar #15
29. marts 2007 af Merit-HB (Slettet)

Matematik, til termins såvel som eksamen, består af 1 time uden hjælpemidler og 3 med hjælpemidler

Svar #16
29. marts 2007 af Einsteinium (Slettet)

#13 det jeg mente var, at b ikke skal være forskellig fra 0 men forskellig fra -1

Brugbart svar (0)

Svar #17
30. marts 2007 af Waterhouse (Slettet)

Eller, for os med 3-årigt A-niveau, af 2 timer uden hjælpemidler og 4 timer med (gammel ordning).

Skriv et svar til: Mat uden hjælpemidler, imorgen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.