Matematik

Ret linie

03. april 2007 af LiL-H (Slettet)
Opgaven lyder:

Undersøg om punkter A(-6,-5) B(1,1) C(14,12) ligger på en ret linie.

Skal jeg bare tegne dem ind i et koordinatsystem, også bare svare ja eller nej?

Eller er det noget med at finde forskrifter?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2007 af lyhnet (Slettet)

Det er en mulighed, men hvis du skal regne det ud så lav en forskrift for to af punkterne.


Indsæt så x-koordinaten for det tredje punkt og tjek om forskriften giver den rette y-værdi...hvis ja er de på linie...

Aldernativt kan du bare tjekke om hældningerne mellem de to forskellige punktsæt er ens...

(-5 - 1) / (-6 - 1) = (1 - 12) / (1 - 14)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2007 af Sentinox (Slettet)

Du kunne jo f.eks. finde foreskriften for den rette linie gennem A og B, og derefter ved indsættelse undersøge om C, lå på denne linie.

Husk at foreskriften for en ret linie er på formen:

y = a*x+b

//Sentinox

Svar #3
03. april 2007 af LiL-H (Slettet)

#1:
Hvad mener du med den rette y-værdi?

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2007 af lyhnet (Slettet)

lav forskrift for A og B.
Indsæt punkt C i forskriften (x=14) og tjek at du får den rette y-værdi (y=12)

Svar #5
03. april 2007 af LiL-H (Slettet)

Får ikke den rette y-værdi, da det bliver 11,8.
Så punkterne ligger altså ikke på en ret linie ?

Skriv et svar til: Ret linie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.