Matematik
Differentialligning, hmm ideer?
15. april 2007 af
Merit-HB (Slettet)
Har en opgave med hensyn til en differentialligning, her er the facts:
dN/dt = 0,00048*N(2500-N)
og for N(0)=10
Ud fra det har jeg så bestemt en forskrift, den næste opgave jeg fik lyder således -
b)
Bestem antallet af smittede, når væksthastigheden dN/dt første gang er 700, og bestem det tilhørende tidspunkt.
Dette spørgsmål indeholder vel egentligt 2 men lad os kigge på det første, først
Bestem antallet af smittede når vækstahstigheden dN/dt første gang er 700.
N= antallet af smittede og N'= væksthastigheden
ergo, er spørgsmålet altså N'=700= 0,00048*N(2500-N)
Hvoraf jeg skal finde N.
Den sad jeg så lidt og studsede over, og jeg endte med at prøve og isolere N for at se om jeg ikke kunne udregne det derfra.
Jeg isolerede;
700= 0,00048*N(2500-N) => N(2500-N)= 700/0,00048
= -N^2+2500N=700/0,00048
=> -N^2+2500N-(700/0,00048) = 0
Altså er jeg kommet frem til en andengradsligning som skulle være forholdsvis let at løse.
Jeg prøvede så at regne på den og fik nogle uhyrlige tal og endte til sidst med at få antallet af smittede til 138,19422707. Jeg skal selvfølgeligt ikke angive antal smittede med decimaler, men det er så i kender det præcise tal.
Ville lige høre om jeg er helt off på den her og har regnet forkert, eller om det er rigtigt
Tak på forhånd !
dN/dt = 0,00048*N(2500-N)
og for N(0)=10
Ud fra det har jeg så bestemt en forskrift, den næste opgave jeg fik lyder således -
b)
Bestem antallet af smittede, når væksthastigheden dN/dt første gang er 700, og bestem det tilhørende tidspunkt.
Dette spørgsmål indeholder vel egentligt 2 men lad os kigge på det første, først
Bestem antallet af smittede når vækstahstigheden dN/dt første gang er 700.
N= antallet af smittede og N'= væksthastigheden
ergo, er spørgsmålet altså N'=700= 0,00048*N(2500-N)
Hvoraf jeg skal finde N.
Den sad jeg så lidt og studsede over, og jeg endte med at prøve og isolere N for at se om jeg ikke kunne udregne det derfra.
Jeg isolerede;
700= 0,00048*N(2500-N) => N(2500-N)= 700/0,00048
= -N^2+2500N=700/0,00048
=> -N^2+2500N-(700/0,00048) = 0
Altså er jeg kommet frem til en andengradsligning som skulle være forholdsvis let at løse.
Jeg prøvede så at regne på den og fik nogle uhyrlige tal og endte til sidst med at få antallet af smittede til 138,19422707. Jeg skal selvfølgeligt ikke angive antal smittede med decimaler, men det er så i kender det præcise tal.
Ville lige høre om jeg er helt off på den her og har regnet forkert, eller om det er rigtigt
Tak på forhånd !
Svar #1
15. april 2007 af Merit-HB (Slettet)
Hm har indsat det jeg har fundet N til at være lig med passer ikke med min N' ligning
Når jeg indsætter 138,19422707 burde jeg at finde N' = 700 og det gør jeg ikke.
Ergo må jeg have gjort noget forkert! hjælp !
Når jeg indsætter 138,19422707 burde jeg at finde N' = 700 og det gør jeg ikke.
Ergo må jeg have gjort noget forkert! hjælp !
Svar #2
15. april 2007 af Riemann
Til andengradsligningen
-N^2+2500*N-(700/0.00048) = 0
får jeg løsningerne
927.2513873 , 1572.748613
(Jeg har fået min computer til at løse andengradsligningen så jeg tror at det er rigtigt!)
-N^2+2500*N-(700/0.00048) = 0
får jeg løsningerne
927.2513873 , 1572.748613
(Jeg har fået min computer til at løse andengradsligningen så jeg tror at det er rigtigt!)
Svar #3
15. april 2007 af Merit-HB (Slettet)
Aha ! så har jeg bare kludret et sted i det !
Mange tak for hjælpen Riemann!
Mange tak for hjælpen Riemann!
Skriv et svar til: Differentialligning, hmm ideer?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
