Matematik

MAT - Ved ikke

17. april 2007 af corazón (Slettet)
Hf tilvalgsfag Matematik Hf 97-8-3 Mandag d. 25. august 1997.
Jeg kan ikke finde opgaven på uvm's hjemmeside til at give et link af opgave 5 her. Den har jeg problemer med at løse:

For ethvert reelt tal b er y=0,5x+b ligning for en ret linje. Til hver af de rette linjer på figuren hører en bestemt værdi af b.
Parablen på figuren er graf for funktionen f givet ved:
f(x)=0,5x^2-x+1,5

Beregn for b=1,5 koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem den tilhørende linie og parablen.

Hvad er b i den sætning? er det -x ? og så skal jeg sætte

-Dernæst står der gør rede for at for b=0,35 skærer den tilhørende linje ikke parablen.

-Beregn den værdi af tallet b , for hvilken den tilhørende linje har netop ét punkt fælles med parablen.


Jeg har virkelig brug for hjælp. Heldigvis er jeg ikke den eneste i klassen som har svært ved opgaven. Jeg har bare brug for en som kan forklare den for mig.. Altså hvad det præcist er de vil have man gør, for jeg forstår intet..

PÅ forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2007 af cute_tiger (Slettet)

Du skal sætte b=1,5 ind i y=0,5x+b, så der kommer til at stå y=0,5x+1,5, og så skal du sætte de to ligninger, den for linien og den for parablen lig hinanden og flytte alle tal over på den ene side, så du kan udregne den som en andengradsligning

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2007 af cute_tiger (Slettet)

Du får så en ligning: 0,5x+1,5=0,5x^2-x+1,5 , man sætter jo to funktioners ligninger lig hinanden for at finde ud af hvor de skærer.

Svar #3
17. april 2007 af corazón (Slettet)

ahhh okay så man skal sætte dem lig hinanden. Jeg prøver lige..

tak cute_tiger

Svar #4
17. april 2007 af corazón (Slettet)

så har jeg sat dem lig hinanden og har fået
0,5x^2 - 1,5x

Hvordan finder jeg så ud af hvor skæringspunkterne mellem den tilhørende linje og parablen er?

Svar #5
17. april 2007 af corazón (Slettet)

ahh så finder jeg rødderne og derved finder jeg ud af hvor de skærer..

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2007 af cute_tiger (Slettet)

jep..

Svar #7
17. april 2007 af corazón (Slettet)

Men okay så står der at jeg skal gøre rede for at for b=0,35 skærer den tilhørende linje ikke parablen. Hvordan skal jeg gøre rede for det, for når jeg tegner grafen ind, kan jeg se at de ikke skærer hinanden og hvad ligger der i ordet "gør rede for"? i matematik?

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. april 2007 af cute_tiger (Slettet)

Jeg ville nok udregne den på samme måde som før. Når man finder rødder i andengrads ligninger, finder man en diskriminant, hvis den er negativ, har ligningen ingen løsning, dermed skærer de ikke hinanden. Det er "farligt" at gøre rede ud fra et billede, da du ikke ved hvad grafen laver uden for billedet

Brugbart svar (0)

Svar #9
17. april 2007 af Mimical (Slettet)

Vis at

Skriv et svar til: MAT - Ved ikke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.