Kemi

Beregning af pH! Virkelig brug for hjælp!

20. april 2007 af CPC (Slettet)
Håber virkelig I kan hjælpe, for jeg sidder virkelig fast.

Der er oplyst:
Opløsning: 304g Li2CO3 (Lithiumcarbonat) opløst i 100 mL vand.
c(HCl)= 0,143M
n(Li)8,1mmol


Opgaven:
Beregn pH, når der er forbrugt 10,0 mL af saltsyren.

Skriv hvis der er noget I vil spørge om eller nogle oplysningen jeg måske ikke har fået med.
På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2007 af mathon


1) H^+ + CO3^2- <--> HCO3^-

2) H^+ + HCO3^- <--> CO2 + H2O


Svar #2
20. april 2007 af CPC (Slettet)

Og så regner jeg pH ved at sige
pH=pKs+log([B]/[S])?

Hvad er [B] og [S]? Er du sikker på 2'eren?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2007 af mathon


n(CO3^2-) = 8,1 mmol/2 = 4,05 mmol

af
n(HCl) = c*V

fås
n(HCl) = (0,143mmol/mL)*(10mL) = 1,43mmol

der kan således højst reagere
1,43mmol H^+ hidrørende fra HCl'en.

Bruttoprocessen
2H^+ + CO3^2- --> CO2 + H2O

hvor 2mmol H^+ reagerer med 1mmol CO3^2-

kan således højst "forbruge" 1,43mmol/2 = 0,715mmol CO3^2-

der er således mindst 4,05 mmol - 0,715mmol = 3,335mmol CO3^2- tilbage i 110mL opløsning

CO3^2- er en svag base, så du skal nok overveje

pOH = pK_b + log([HCO3^-] /[CO3^2-])

og

pH = 14 - pOH ved 25C

Svar #4
20. april 2007 af CPC (Slettet)

Tusind tusind tak! Er dig evigt taknemmelig!

Skriv et svar til: Beregning af pH! Virkelig brug for hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.