Matematik

Forskrift til eksponentiel funktion

07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)
Hej

Jeg kan simpelthen ikke finde forskriften til denne ekspoentielle funktion.

ÅR - 1999 - 2000 - 2001 - 2002 - 2003 - 2004 - 2005
Omsætning i mio kr -3,6 - 5,4 - 12,6 - 18,7 - 27,1 - 40,9

Antag at omsætningen har udviklet sig eksponentielt. Bestem en forskrift for den funktion f, hvor f(x) angiver omsætningen x år efter 1999.

Håber nogen kan hjælpe...

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Kan du ikke bare lave regression? Så får du jo en forskrift.

Svar #2
07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)

regression? Jeg er helt blank på dette emne da jeg ikke har været så meget til stede i undervisning op til denne emneopgave..

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Start med at tegne en kurve gennem punkterne:
(1,-3,6)(2,-5,4)(3,-12,6) o. s. v.
x-koordinaterne svarer til de opgivne årstal. Brug så Lagrangs interpolationsmetode (eller en anden passende metode) til at finde den funktion, der bedst passer til punkterne.
E.M.

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Har du en lommeregner? Regression er bla. en funktion på lommeregneren der praktisk talt gør det hele for dig?

Svar #5
07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)

Ja jeg har en TI-84. Ved du hvad regression hedder på denne?

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Da udviklingen foregår eksponentielt, så får vi forskriften f(x)=C*e^(k*x). Prøv så at sætte de kendte punkter ind!!

Erik Morsing.

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

jeg har så godt nok en TI-89.

Men på min går man først ind i

Stat/list editor : her skriver du så dine værdier ind i list1 og list2 - x er list1 og y er list2.


Så trykker du F4, den hedder calculate.

og vælger regressions.


Så går du ned og tager: ExpReg

og trykker enter to gange.


Så spytter den alle værdierne ud + en forskrift.

Svar #8
07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)

@ E.M.

De ovenstående punkter som jeg har skrevet først? og skal de indsættes i lommeregneren?

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

ja, men ligesom e.m. skriver - så er det lettest at kalde årstallene 1, 2, 3 osv:) Mens at du bare skriver kronerne ind. altså 3,6 osv.

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Får du oplyst om år er x eller hvad? Hvis ikke ville jeg gå ud fra at år var x og kroner var y.

Svar #11
07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)

På min skriver den følgende:

LinReg
y=ax+b
a=5,910714286
b=-1,046428571
r i anden= 0,9047999878
r=0,9512097497

Hvad er forskriften i dette tilfælde så?

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Tror du har lavet en fejl da y=ax+b ikke er en exponentiel funktion. Valgte du ExpReg - som jeg skrev?

Brugbart svar (0)

Svar #13
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Forskriften for en exponentiel funktion er y = b*a^x. Efter du har lavet regression, får du så en b og en a værdi som du indsætter i formlen. På den måde har du fundet forskriften.

Svar #14
07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)

Jeg valgte F4 LinReg

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

r i anden og r har ikke noget at sige for forskriften - udover at jo tættere de er på 1 jo mere præcise er resultaterne.

Svar #16
07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)

Men tallene kan altså udemærket passe?

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Ja du skal tage en der hedder ExpReg? kan du finde den? Det er F4 på min lommeregner.

Brugbart svar (0)

Svar #18
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Ja det ser jo nogenlunde rigtigt ud. men står der i opgaven at det skal være en eksponentiel? For måske er det jo bare en lineær.

Svar #19
07. maj 2007 af kong-carlsson (Slettet)

Nej jeg kan umiddelbart kun finde LinReg :-/

Brugbart svar (0)

Svar #20
07. maj 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Har lig læst opgaven igen - du skal bruge ExpReg. Det andet bliver forkert.

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.