Fysik

Nm til tryk i kg pr. kvadratcentimeter

07. maj 2007 af LittleJoE (Slettet)
Vi har en drivaksel der drejer rundt med 1000 Nm.
På akselen er der sat en tand,som skal gå igennem et stykke træ, og arealet af tanden der trykker er 6 cm^2.
Fra midten af akselen og ud til midten af tanden er der 14 cm.
Og så er spørgsmålet, hvor mange kg trykker tanden på træstammen?
Yderligere informationer:
Omdrejningshast. på akselen = 60 omdrejninger i min.

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2007 af holretz (Slettet)

det kan du ikke finde med det informationer...

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2007 af holretz (Slettet)

hvem har stillet denne opgave ?

Eller er den dukket op i forbindelse med et praktisk problem ?

Svar #3
07. maj 2007 af LittleJoE (Slettet)

Det er et praktisk problem.. hvilke oplysninger mangler, så skaffer jeg dem!

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det er jo sådan en slags notmaskine i er ved at lave...
problemet er jo, at den kraft som tanden virker på træet med eller i det hele taget trykker med er afhængig af hvor meget modstand den møder. Hvis du kører tanden ind i et stykke metal, ja så bliver kraften meget stor, tanden knækker af. Hvis du kører den ind i et stykke smør, så er kraften meget lille... du skal altså have nogle oplysninger om det materiale du vil bearbejde. Såvidt jeg kan se, så bliver det noget med at spænde værktøjet op i en presse, og så prøve at køre den igennem træet.
På den måde får i en kurve der giver en fornemmelse af hvilken kraft der skal til at lave et hul i træet.
Det må være det første skridt. Metoden er selvfølgeligt ikke perfekt, for der er jo forskel på at presse, og på at komme med et hurtigt slag, men det skulle give en fornemmelse af størrelsen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2007 af holretz (Slettet)

Jeg går ud fra at når i skriver en tand, så er det en tand med et form for skær - ellers får i nok problemer med at få den gennem træet.

Svar #6
07. maj 2007 af LittleJoE (Slettet)

Kan man ikke udregne hvor mange kilo der bliver trykket med de rette informationer, uden at udføre noget praktisk?

Svar #7
07. maj 2007 af LittleJoE (Slettet)

Du skal forestille dig et stykke massivt jern med en tand.. se bort fra materiale.. kan du da udregne hvor stor en kraft jeg kan få i kg?

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Der er ikke noget, der drejer rund med et vist antal Newton. Omdrejninger måler man i sec^-1. Mon ikke der spørges efter drejningsmomentet som er krydsproduktet af r og F? r og F er henholdsvis stedvektoren og kraften på tanden?
Drejningsmomentet er altså en vektorstørrelse.

V.h.
Erik Morsing

Svar #9
07. maj 2007 af LittleJoE (Slettet)

Jeg skulle mene at jeg kender drejningsmomentet, som er de 1000 Nm.. er jeg helt galt på den?

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Nej, det er du ikke, men bare det ikke drejer rundt for dig.

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. maj 2007 af holretz (Slettet)

at der er et drejningsmoment på 1000 Nm betyder jo at denne aksel kan afbremses med 1000 Nm i et dynamometer-forsøg, og derved opretholde 60 omdrejninger pr. minut - det må så betyde, at hvis man bremser ved midten af tanden, så skal mand derinde bremse med en kraft på 1000 Nm / 0.14 ca 7142 N for at bremse med det samme moment. Hvis du vil sammeligne det med noget, så er ved g=9,82 m/s^2 kraften på 1 kg masse = 9,82 N. Du kan altså sammeligne det med den kraft en masse på ca. 700 kg øver på sit underlag. Det betyder så, at hvis det stykke træ du kører igennem kræver en kraft på mindre end 7000 Newton for at køre igennem det, ja så skulle du som minimum have 60 omdrejninger/min på din aksel.
Men igen, du kan ikke sige noget konkret om hvad kraften bliver før du har lavet et eksperiment med værktøjet. Det ville man typisk gøre i en presse. Iøvrigt tvivler jeg på at det kan virke hvis du bare hamrer et firkantet stykke metal ind i et stykke træ, jeg tror nærmere at træet flækker...du skal altså have et eller andet form for skær på det.

Svar #12
08. maj 2007 af LittleJoE (Slettet)

Okay.. jeg ser på det.. Tusind tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

Hvad vil I lave mere konkret med denne maskine ?
er det til at lave en slags noter ?
I bør se på hvad andre har gjort, for man kan ikke bare hamre en jernklods ind i et stykke træ og så tro at det går godt...

Skriv et svar til: Nm til tryk i kg pr. kvadratcentimeter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.