Kemi

1g sprolig - kemi

13. april 2004 af Jennifer (Slettet)
Hjælp en stakkelsk sprolig 1g'er!


Hvad er 'mol' og 'molære masse', og hvordan udregner man hvor mange mol en opløsning er?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2004 af erdos (Slettet)

Her er hvad jeg kan huske fra kemien i 1.g, men der kommer nok en kemiker (plejer at nævne og anbefale KemiKasper) med rettelser/tilføjelser senere...

Når der er tale om et stof/pulver etc. benyttes formlen:

n = m/M , hvor n er mol, m er stoffets masse og M er den molare masse.

Når der er tale om en opløsning benyttes formlen:

n = c*V , hvor n er mol, c er koncentration (mol/L) og V er volumen (L).

Så må du udfra dine oplysninger finde ud af, hvilken formel, der skal benyttes!

Mol angiver vist hvor mange atomer, man har med at gøre og den molare masse må så være mol pr. gram!

Der tages forbehold for småfejl!

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

lidt udbygning til den fine forklaring:

n: er bare et tal. 1 mol svarer til 6,02*10^23 partikler. Således hvis du har en koncentration af fx natriumchlorid på 1 mol/L, er der 6,02*10^23 formelenheder af NaCl for hver gang du har en liter.

M: Den molare masse angiver den masse af et stof hvori der forefindes 1 mol formelenheder. Fx er svovls molare masse ca. 32 g/mol, og i 32 g svovl er der så 6,02*10^23 svovlatomer.

m: massen gir nærmest sig selv ;)

c: er koncentrationen. Denne angives oftest i enheden g/mol (som også kan skrives som M...men forveksel ikke dette med den molare masse!)
Fx hvis du har en koncentration af fx natriumchlorid på 2 mol/L, er der 2 * 6,02*10^23 = 12,04*10^23 formelenheder af NaCl for hver gang du har en liter.

I forrige indlæg af Kalle er formlerne for sammenhængene mellem disse størrelser vist :D

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2004 af erdos (Slettet)

Min navnebror er igen på banen og tryller!

Dog skuffer din profil mig, Kasper. Slet venligst; "Desuden inkarneret SOCIALIST... meld jer ind i Socialistisk Ungdomsfront :D"

Det gør ondt inderst inde at læse sådan en kommentar, der ellers altid har virket konservativ i sine udtalelser. Sikker på du ikke mangler lidt politisk indsigt?

Tag spørgsmålet med et spil, da det kun er et spg.! (-;

Hygge...

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2004 af erdos (Slettet)

Det gør ondt inderst inde at læse sådan en kommentar FRA EN PERSON, der ellers altid har virket konservativ i sine udtalelser. Sikker på du ikke mangler lidt politisk indsigt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

har mine udtagelser være konservative!! - det syns jeg ik er rigtigt :S

Jeg er socialist så det batter :D

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

udtalelser even :p

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2004 af *A* (Slettet)

Ja no hard feelings, men må give Kalle ret,troede også at du var betydeligt mere på den anden fløj...

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. april 2004 af erdos (Slettet)

Det synes jeg, at de har...

Til Jennifer: Burde en sproGlig ikke kunne stave til sproGlig?

Svar #9
13. april 2004 af Jennifer (Slettet)

Hehe.... Ups.... To gange endda PINLIGT!

Men som vi sproGlige siger: Forskellen på en sproGlig og en matematiker er at en sproGlig har lov (og evner) til at lege med det danske sprog. I modsætning til matematikeren behøver vi ikke at rette os efter grammatiske og sproglige regler....


Men, mange tak for hjælpen!!!!!! Rart at der er nogen der gider at hjælpe en 'sprolig' c",)

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. april 2004 af EpoLulu (Slettet)

Jeg går i 2.g sproglig nu og har først lige haft om molære masser også videre. I er da lidt tidligt ude. Hehe

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

nu hvor vi har gang i det sproglige så hedder det 'molare masser'...

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Hvad er egentlig forskellen? Dansk Sprognævn siger "molær", mens kemikerne siger "molar". Er det en smagssag ligesom "klor" og "chlor"?

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

koncentration kaldes "molær" mens det hedder "molare masse"

Svar #14
14. april 2004 af Jennifer (Slettet)

Hmm.... i følge vores lærer hedder det 'molære masse'.... Men han er selvfølgelig også 'en smule' smådum...c",)

Brugbart svar (0)

Svar #15
14. april 2004 af KemiKasper (Slettet)

så fortæl ham at det er forkert - så tror han at du er den sygeste kemiker ;)

Brugbart svar (0)

Svar #16
14. april 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Vores lærer sagde det rigtige, men rettede ikke, når vi skrev "molær masse".

Skriv et svar til: 1g sprolig - kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.