Matematik

b i 2' grads ligning

13. april 2004 af Cimera (Slettet)
Den generelle formel for et andengradspolynomium er som bekendt ax^2+bx+c.

Grafisk set afgør fortegnet på a hvorvidt åbningen "vender op eller ned", c er skæringen med andenaksen.

Men hvad er det nøjagtigt at b gør? Det skulle vist stå i Jens Carstensen Mat 1, men enkelte ting glemmer man efter 4-5år;-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2004 af Mads^^ (Slettet)

Det bestemmer i hvert fald skæring med førsteaksen, idet at x^2+x skær i -+1. Samtidig bestemmer det også noget for hældningen idet (x)'=1 og man dermed får en ekstra konstant på hældningen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2004 af john vs. jon (Slettet)

ja det er li' som Mads skriver:

b=førstegradsleddet..
og c er konstantleddet..

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2004 af Brian (Slettet)

Det er ret vanskeligt at sige noget enkelt og elegant om den geometriske betydning af b for grafen af

f(x) = a*x^2 + b*x + c

udover hvad der allerede er sagt.

Hvis Carstensen har sagt noget derom, så må det være muligt for dig at låne bogen på et bibliotek (dit institut?) og se efter.

Ellers:

Fuldstændiggør kvadratet i forskriften, d.v.s. vis, at

a*x^2 + b*x + c =
a*(x - (-b)/(2*a))^2 - (b^2-4*a*c)/(4*a)

Denne form viser at toppunktet ligger i

x = (-b)/(2*a),
y = - (b^2-4*a*c)/(4*a) = - (b^2)/(4*a) + c

Lad nu a og c være givne. Betragt grafen for følgende parabel, der er FAST, fordi a og c ER valgt:

y = -(1/(4*a))*x^2 + c

(Denne faste parabel har altid toppunkt i (0, c)).

Hvis du sætter x = -b/2a i den faste parabel, så får du netop toppunktet for den oprindelige parabel, som svarer til b sammen med de valgte værdier af a og c.

Dette viser alt i alt, at toppunktet for

a*x^2 + b*x + c

ligger på den faste parabel givet ved a og c svarende til x-værdien -b/2a.

Ikke særlig elegant eller overskueligt, men det er altså sådan det er...

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2012 af Tanzin (Slettet)

Det er hældningen


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. november 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

b er tangentens hældningskoefficient i akseskæringspunktet (0,c)


Skriv et svar til: b i 2' grads ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.