Matematik

Ligning for en plan (opg 2039)

10. maj 2007 af kamillamni (Slettet)
Har store problemer med at finde ud af hvordan jeg skal løse denne opgave:

I et koordinatsystem i rummet har en ret linje m parameterfremstillingen

(x)=(3)+t(1)
(y)=(2)+t(2) , t e R
(z)=(1)+t(-2)

(Parameterfremstillingen jeg har skrevet ovenover skulle have været under en og samme parentes og kun med et t, men det kan man jo rigtig her)

Opgaven er så her:
- Bestem en ligning for den plan, der indeholder m og punktet c(4,4,2).

Ved virkelig ikke hvordan jeg skal gribe opgaven an, så håber nogle vil være søde at hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2007 af mathon


krydsproduktet mellem linjens retningsvektor [1,2,-2] og vektor [4-3,4-2,2-1] er normalvektor for den søgte plan

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Brug dette her:
Planen med normalvektoren n = A*i+B*j+C*k og som passerer gennem punktet P=(4,4,2) med stedvektoren ro, har ligningen:

n*(r-ro) altså prikproduktet af de to vektorer. Det kan også skrives:

A(x-xo) + B(y-yo) + C(z-zo) i skalær form.

V.h.
Erik Morsing.

Svar #3
10. maj 2007 af kamillamni (Slettet)

Men hvad så når man har normalvektoren? Man skal jo finde en ligning..

Svar #4
10. maj 2007 af kamillamni (Slettet)

#2
Forstår ikke helt den ligning du har skrevet (n = A*i+B*j+C*k) hvad er A fx? eller j??

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2007 af mathon

#3
prikproduktet mellem den fundne normalvektor til planen og en hvilken som helst vektor i planen er 0

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. maj 2007 af mathon


med fixpunktet F(3,2,1) som begyndelsespunkt og et hvilket som helst fra F forskelligt men i planen beliggende variabelt punkt P(x,y,z) som endepunkt

kan

den variable vektor skrives vektor_FP(x-3,y-2,z-1)

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

OK, jeg glemte blot at skrive = 0,
n'(r-ro) = 0

OK

Erik Morsing.

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. maj 2007 af mathon


...har du beregnet normalvektoren?...

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Formlen for planen skulle du gerne kunne forstå baggrunden for. Man starter med en positionsvektor til planen. Forestil dig, at du sidder i din stue. Det er dit koordinatsystem. Så kaster du et stykke pap op i luften. Nu tager en et billede (en fastfrysning) af begivenheden. Så forestiller vi, at papstykket repræsentere den plan, vi skal beskrive fra det koordinatsystem, vi selv sidder i. På planen bor kun fladboere, de har så at sige mistet en frihedsgrad ved at blive slynget op i luften.
Nu tager vi en vilkårlig vektor forskellig fra 0. Den kalder vi n1. Læg mærke til, at det ikke er normalvektoren, blot en vilkårlig vektor.

Så tager vi fat i stedvektoren fra vores eget udgangspunkt, origo til et punkt på planen, den kalder vi P0=(xo*i+yo*j+zo*k).
Så kommer det store spørgsmål:
Eksisterer der nøjagtigt eet plan (altså vores fladland, papstykket), der passerer gennem P0 og er vinkelret på n?
Ja, det gør der! Vi har nu punktet P0 samt et vilkårligt punkt P, der begge ligger på planen, så PoP = r-ro (tegn det op!!) Denne vektor er kun vinkelret på normalvektoren n, hvis prikproduktet n*(r-ro)=0.
Herfra skal du udregne et vilkårligt prikprodukt, inden du går videre. Ellers lærer du ikke noget

Regnet ud får du ligningen for planen:
A(x-x0)+B*(y-y0)+C*(z-zo)=0. LIGNING 1
Ganger du ud og samler konstanterne, kan ligningen skrives på den lidt mere bekvemme form:
A*x+B*y+C*z=D.
Normalvektoren er så lig:
A*i + B*j + C*k
Det kom jo fra vores udregning af prikproduktet.
Ligning 1 er altså den søgte ligning for planen. Så skal du sætte det kendte punkt ind i ligningen...


og herfra må du klare det, jeg vil i almindelighed kun give uddybende forklaringer og hints ikke lave hele opgaven.

Det gælder også de, der skal have oversat, hvis nogen skulle se dette her.

V.h.
Erik Morsing.

Skriv et svar til: Ligning for en plan (opg 2039)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.