Matematik

Statistik & Sandsyndlighedsregning

14. januar 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg håber, at er nogle som kan hjælpe mig med de følgende opgaver.

1) Den rendyrkede form for > kan udføres ved, at man hver gang sætter sit tegn ved at trække en seddel op fra en pose med 3 sedler, mærket 1, x og 2.
Hvad er sansynligheden for, at man får flere end 9 rigtige ved sypigetips?
Hvad er sandsyndligheden for at få færre end 4 rigtige?
Hvad er sandsyndligheden for 13 rigtige?

2) En multiple-choice test består af 6 spørgsmål. Ved hvert af de 6 spørgsmål er der angivet 6 svarmuligheder, hvoraf kun én er rigtig.
Hvis en elev gætter vilkårligt, hvor stor er sandsynligheden for henholdsvis 0,1,2,3,4,5 eller 6 rigtige?
Man vi sikre sig mod, at en elev, der gætter svarene, kan bestå. Hvor mange rigtige svar skal man forlange, når der højst må være 5% chance for, at en gætter består?

3) En person påstår, at han kan smage forskel på to bestemte ølmærker. Man efterprøver denne påstand ved at lade ham smage på 10 bægre øl. Han har imidlertid pralet, og i virkeligheden gætter han tilfældigt.
Hvad er sandsynligheden for, at han svarer rigtigt 7 eller flere gange?

På forhånd tak.

Mvh Marie.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2003 af 404error (Slettet)

1) Lad X være den stokastiske variabel, der giver udfaldet 1 hvis man gætter rigtigt for en kamp og 0 hvis forkert. Det ses, at

P(X=1)=1/3, og P(X=2)=2/3.

Nu er antallet af rigtige ved f.eks. tretten kampe en sum af stokastiske variable af ovennævnte type, d.v.s. for en tipskupon ser vi på

Y=X+X+...+X (tretten gange).

En sådan stokastisk variabel er en sum af såkaldte Bernoulli-fordelte stokastiske variabel og kan vises at være binomialfordelt. Derfor er

Y ~ bin(13,1/3).

Beregn nu blot P(Y>9) udfra ssh-funktionen for binomialfordelingen, altså

P(Y>9)=p(10)+...p(13)

2) Igen samme idé. Man kan enten svare rigtigt eller forkert, og samme argumentation som ovenfor giver, at antallet af rigtige svar Y ved gæt er binomialfordelt med antalsparameter 6 og ssh-parameter 1/6 (ssh for at svare rigtigt på et enkelt spørgsmål). M.h.t. sidste del af spørgsmålet, ja så er det blot at undersøge uligheden

P(Y>=n) =

f.eks. ud fra en tabel over binomialfordelingen.

3) Atter binomialfordelingen. Antalsparameter 10 og ssh-parameter 1/2 (ssh for at gætte rigtigt). Beregn derfor

P(Y >=7)=p(7)+...+p(10).

Svar #2
14. januar 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg forsår ikke helt, hvad du mener..
Jeg ved ikke, hvad ssh-parameter er? , Hvad er stokastisk? Bernoulli?

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2003 af Jean

Ad 1)

Hvorfor P(X = 2) = 2/3 ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2003 af 404error (Slettet)

Oups, P(X=0)=2/3.

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. januar 2003 af 404error (Slettet)

Hm, kender du til binomialfordelingen? Hvis ikke, tror jeg nok, opgaven kan blive lidt af en mundfuld...

Svar #6
15. januar 2003 af SP anonym (Slettet)

Jo, det kender jeg godt, men har bare aldrig hørt om de elementer som du skrev..

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2003 af 404error (Slettet)

Ok, så skulle opgaven ikke volde problemer. Ssh-parameter er bare kort for sandsynlighedsparameter, d.v.s. sandsynligheden for succes i et forsøg.

Svar #8
19. januar 2003 af SP anonym (Slettet)

Hvad betyder stokastiske variabel?
Bernoulli?

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2003 af Jean

http://www.statdem.sdu.dk/undervis/NetStat/Kap_3/afsnit3_1_1.htm

http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/sandsyn.html

http://hp6.edu.cbs.dk/bentzen/courses/ha/stat4.pdf

Google er din ven :p

Svar #10
19. januar 2003 af SP anonym (Slettet)

Takker, de sider er meget nødige..
Jeg skal aflevere opgaven imorgen, så jeg har lige nogle spørgsmål.
I det overstående spørgsmål, hvor jeg spørger efter, hvad sandsynligheden er for færre end 4, hvordan finder man ud af det vha en tabel?

Svar #11
19. januar 2003 af SP anonym (Slettet)

Okay, nu har jeg selv fundet ud af det..Men...
Jeg forstår ikk spørgsmål 2..
Nogle, som kan hjælpe mig med det?

Skriv et svar til: Statistik & Sandsyndlighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.