Matematik

Familie funktioner

18. maj 2007 af omallycat (Slettet)
En familie af funktioner fa (f af a) er bestemt ved:

fa(x)=(2a+3)x^2+x+1 , a må ikke være -3/2

Bestem a så grafen for fa går gennem punktet (1,3)
hvordan gøres dette?

Bestem a så fa har netop en løsning.
Sættes ligningen så =0 og løses ?

Bestem a så linjen med ligningen y=-3x er tangent til grafen for fa
Hvordan gøres dette?

Håber i kan hjælpe for er ikke så godt hjemme i det her :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2007 af Riemann

Udregn f(1) således:

f(1)=(2a+3)1^2+1+1=2a+3+1+1=2a+5

Nu kan du bestemme a ved at isoloere a i ligningen

f(1)=3 =>
2a+5=3


Svar #2
18. maj 2007 af omallycat (Slettet)

er der en regel om at man kan sige f(1)=3 (i mit tilfælde self)? for det havde jeg ikke lige luret :D

men tak for svaret det var lige det jeg manglede

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2007 af mathon

Bestem a så fa har netop en løsning:

dvs

diskriminanten for fa(x)=(2a+3)x^2+x+1 er lig med 0

d = 1^2 - 4*(2a+3)*1 = 0

1^2 - 4*(2a+3)*1 = 0

Svar #4
18. maj 2007 af omallycat (Slettet)

super!
nogen ideer til den sidste opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2007 af Bruger slettet (Slettet)

Spørgsmål 3:
Da linien er tangent til grafen, må denne og grafen have et fællespunkt, der findes af

(2*a+3)*x^2+x+1=3*x

Løser du med hensyn til a så får du:

a = -1/(2*x^2) +1/x -3/2 og a forskellig fra -3/2

Så har du bestemt di a udtrykt ved x

V.h.
Erik Morsing

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2007 af mathon

Bestem a så linjen med ligningen y=-3x er tangent til grafen for fa:

fa'(x) = (2a+3)*2x + 1

fa'(x) = -3

(2a+3)*2x + 1 = -3

(2a+3)x = -2

x = -2/(2a+3), som substitueret i y = -3x
giver
y = -3*(-2/(2a+3))= 6/(2a+3)

tangeringspunktet er
således
(-2/(2a+3),6/(2a+3)) og ligger dermed på grafen for fa(x)=(2a+3)x^2+x+1,
hvoraf

6/(2a+3)=(2a+3)*((-2/(2a+3))^2+(-2/(2a+3)+1,
hvoraf

2/(2a+3) + 1 = 6/(2a+3), hvoraf du isolerer a




Skriv et svar til: Familie funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.