Fysik

Elektroners Hastighed!

29. maj 2007 af omar90 (Slettet)
Den handler om at finde hastigheden af elektroner i et røntgenrør!

Opgave: find v:

U = 40 kV
m = kan man slå op
e = kan man slå op

(1/2)*m*v^2 = Ue

E-potentiel/Q = U

Jeg ved at e er lig med 1,602*10^-19, men jeg aner ikke hvor jeg kan slå massen op! :/

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2007 af mathon


m_e = 9,10939*10^(-31) kg

Svar #2
29. maj 2007 af omar90 (Slettet)

Ok, tak!

kan det passe at v bliver 1,18*10^8

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Det du har skrevet er elementarladningen 1,60 * 10^(-19) Coulomb (husk for øvrigt altid enheder.
Elektronens masse er 9,11*10^(-31) kg.

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2007 af mathon


(1/2)*m*v^2 = U*e

v^2 = 2U*e/m_e

v = (2U*e/m_e )^0,5

Svar #5
29. maj 2007 af omar90 (Slettet)

Jeg har regnet opgaven ud ...

Men jeg ved ikke hvad enheden for v er!

Det er m/s - men hvordan får jeg det til m/s ? :S

Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du nu skriver alle enheder op, så kommer det ad sig selv. Husk at Coulomb er det samme som Ampéresekunder.

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2007 af mathon


(V*C/kg)^(1/2) = (J/C*C/kg)^(1/2) = (J/kg)^(1/2) =

(kg*m^2/s^2/kg)^(1/2) = (m^2/s^2)^(1/2) =

[(m/s)^2]^(1/2) = (m/s)^(2*1/2) = m/s)^1 = m/s

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. maj 2007 af mathon


m/s)^1 = m/s --> (m/s)^1 = m/s

Svar #9
29. maj 2007 af omar90 (Slettet)

Hmm ... Det forstået jeg ikke! :/

Hvor får du J/C fra?

Jeg har fået:

(2*40000V*1.602*10^-19 C/9.10939*10^31 kg)^0.5 =

1.18*10^-23 m/s

Som ser meget rigtig ud ... men jeg skal bare lige finde ud af hvordan man får m/s

Svar #10
29. maj 2007 af omar90 (Slettet)

Nåårrhhh

Ja .. nu forstår jeg det godt!

Mange tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. maj 2007 af mathon


(2*40000*V*1.602*10^(-19)*C/(9.10939*10^(-31)*kg)^0.5 =
1,18*10^8 m/s

Svar #12
30. maj 2007 af omar90 (Slettet)

Ja, det fik jeg det også til anden gang.

Tusind tak!

Skriv et svar til: Elektroners Hastighed!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.