Fysik

Jordens Alder (Eksamen)

30. maj 2007 af omar90 (Slettet)
Jeg skal snart op i noget som hedder AT.
Vi er delt i grupper, og hver gruppe medlem har 8 min til at fortælle om sit emne. Vi har alle overemnet "Jordens Alder" og jeg skal fortælle om hvordan man bestemmte jordens alder ved "afkøling af kugler" dengang OG hvorfor dette ikke giver et rigtigt resultat.

Har i ideer til hvad jeg kan snakke om - hvad vil være got at tage med.

I må også gerne svare på de spørgsmål der bliver stillet undervejs. - der er et par stykker som jeg ikke kan svare på.

-------

Afkøling af jorden:

Det er en fornuftig antagelse at afkølingstiden af en kugle er proportional med radius af kuglen. (hvorfor egentlig?)
Som omtalt bl.a. hos Helge Kragh udførte Buffon eksperimenter med afkøling af mindre kugler og regnede sig frem til, at jordens alder var år.
Jordens radius er m.
Vi kan regne baglæns!
Hvis Buffon målte på kugler med en radius på 0.1m, hvor lang tid var de da om at afkøle?
Hvor lang tid ville månen være om at afkøle?
Hvilken type model er det (lineær, eksponentiel, potentiel, proportional)

-------

Starttemperatur og sluttemperatur:

Hvis jorden er skabt som en varm planet og derefter afkølet fordi der udstråles energi til rummet, kan man udregne hvornår jorden blev dannet ud fra starttemperatur og sluttemperatur.

t=K*[1/T^3_slut / 1/T^3_start]

K = 2.6*10^19 s/K^3

Bestem jordens alder ved at vælge fornuftige værdier af start og sluttemperatur. (fx 300K og 3000K. Husk at enheden K kaldes Kelvin, en temperatur i ?C omregnes til K ved at lægge 273 til.)
Hvor meget ældre bliver jorden hvis starttemperaturen er dobbelt så stor? Eller halvt så stor?
Hvor lang tid tager det jorden at afkøle de første 100K?
Hvor lang tid tager det jorden at afkøle de sidste 100K?
Hvor lang tid går der før jordens temperatur er faldet med 10grader fra de nuværende ca. 300K

Af spørgsmål b kan ses at starttemperaturen ikke betyder meget, når blot den er meget større end . Man kan derfor forsimple formlen til:

t = K * (1/T^3_slut)

Hvilken type model er det (lineær, eksponentiel, potentiel, proportional)

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2007 af The Master (Slettet)

Nej, Jorden blev skabt på 7 dage. Temperaturen og de andre fysiske størrelser passer sig selv. Glem dem, de er under kontrol.

Svar #2
30. maj 2007 af omar90 (Slettet)

^ ehmmm


---

Så der er ikke nogen der har haft om Jordens Alder?

:S

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2007 af iB (Slettet)

I har vel forhåbentlig kigget på http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Age ?

3. afsnit, "Early calculations: physicists, geologists and biologists" giver jo netop svaret på, hvorfor antagelsen ikke er rigtig.

Svar #4
01. juni 2007 af omar90 (Slettet)

Jeg ved godt hvorfor antagelsen ikke er rigtig!

Men jeg har tænkt mig at forklare formlen:

t=K*[1/T^3_slut / 1/T^3_start]

Er der nogen der kan forklar mig formlen ...

Fx hvorfor skal man gange med K og hvorfor skal det være T^3?

Skriv et svar til: Jordens Alder (Eksamen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.