Matematik

Cirkler, u. hjm.

02. juni 2007 af mathjælp (Slettet)
Jeg er i gang med at øve til en skr. årsprøve og er stødt ind i denne her:
"I et koordinatsystem i planen er en cirkel C bestemt ved ligningen
x^2 + y^2 = 1
og en linjn l er bestemt ved ligningen
y = ax + 2
hvor a er et tal.

Bestem de værdier af a , for hvilke linjen l er tangent til cirklen C."
Derudover har min lærer skrevet: "Hint: Brug dist-formlen!"

Jeg kan ikke lige se hvordan man skal løse den med distformlen?
Jeg har gjort flg.:
x^2 + y^2 = 1 og y = ax + 2, så
x^2 + (ax + 2)^2 = 1 <=>
x^2 + a^2x^2 + 4 + 4ax = 1 =>
(1+a^2)x^2 + 4ax + 3 = 0
Hvis linjen tangerer, er der kun en løsning til 2- gradsligningen, så
d = sqrt(b^2-4ac) =>
0 = sqrt(16a^2 - 4*(1+a^2)*3) <=>
0 = 16a^2 - 12 - 12a^2 =>
3 = a^2 <=>
+/- sqrt(3) = a

(Kan I ikke også lige tjekke mine biimplikationer og implikationer?)

Er det korrekt? Og hvordan vil I løse den med distformlen?




Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis linien er tangent til cirklen, så er punktet:
(x,y) = (x,ax+2) et punkt på cirklen. Da nu radius i cirklen er 1, så kan du bruge afstandsformlen (Pythagoras):

d^2 = (x-x0)^2 + (y-y0)^2

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

resultatet bliver:

a = -(b(+/-)kvadratroden af(-x^2+2^r)/x

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2007 af mathon

eller
hvis
"Hint: Brug dist-formlen!" skal have brugsrelation

afstanden fra cirkelcentrum(0,0)til l skal være 1:

dist(l,P(x,y)) = |ax - y + 2|/sqr(a^2+1) = 1

dist(l,P(0,0)) = |a*0 - 0 + 2|/sqr(a^2+1) = 1

sqr(a^2+1) = 2

a^2+1 = 4

a^2 = 3

a = +/-sqr(3)

Svar #4
02. juni 2007 af mathjælp (Slettet)

Det er rigtig nok en del lettere.
Men okay, resultatet var da rigtig nok :)

Kunne jeg også få en af jer til at tjekke min (bi)implikationer, måske endda skrive det rigtige? Jeg roder rundt i det...

Skriv et svar til: Cirkler, u. hjm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.