Fysik
hvorfor varierer tyngdeaccelerationen?
06. juni 2007 af
REEK (Slettet)
Jeg greb mig i at sidde og tænke over.. Hvorfor varierer tyngdeaccelerationen egentlig forskellige steder på kloden? Hvad er det den afhænger af, der gør at den varier?
Svar #1
06. juni 2007 af mathon
massetiltrækningen mellem masserne m1 og m2
er
F = G*m1*m2/r^2,
hvor
G: er Gravitationskonstanten
6,67259*10^(-11) m^3/(kg*s^2)
r: er afstanden mellem m1 og m2's massemidtpunkter
eller lettere omskrevet
F = m*[G*M_j/R^2]
hvor
M_j: er jordens masse 5,976*10^24 kg
R: er jordens radius ca. 6378160 m
m: er massen i kg af et legeme på jordoverfladen
F = m*[6,67259*10^(-11) m^3/(kg*s^2)]*5,976*10^24 kg/(6378160 m)^2 = m*9,8m/s^2
når vi lige præcis befinder os på jordoverfladen
Jorden er ikke helt kugleformet, hvorfor radius varierer lidt
ækvatorradius: 6.378.160 m
polarradius: 6.356.912 m
Svar #2
06. juni 2007 af Riemann
For at supplere lidt:
For et legeme med massen M er størrelsen g-feltet omkring det givne legeme givet ved
g = - G*M/r^2
Varieres afstanden ændrer størrelsen af g-feltet sig. Se evt. her http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_acceleration
For et legeme med massen M er størrelsen g-feltet omkring det givne legeme givet ved
g = - G*M/r^2
Varieres afstanden ændrer størrelsen af g-feltet sig. Se evt. her http://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_acceleration
Svar #3
06. juni 2007 af Riemann
I øvrigt: det er primært centrifugalkraften, der "opstår" pga. jordens rotation, der får tyngdeacceleration på jorden til at variere. Omkring ækvator drejer man rundt end hvis man stod langt mod nord. Den større omdrejningshastighed vil derfor give årsag til en udadrettet (fiktiv) kraft, som modvirker tyngdekraften.
Centrifugalkraften skyldes som antydet, at vi er i et system, der accelerer. Det er derfor det kaldes en fiktiv kraft - det er ikke en vekselvirkning ligesom tyngdekraften og elektromagnetismen er det.
Centrifugalkraften skyldes som antydet, at vi er i et system, der accelerer. Det er derfor det kaldes en fiktiv kraft - det er ikke en vekselvirkning ligesom tyngdekraften og elektromagnetismen er det.
Skriv et svar til: hvorfor varierer tyngdeaccelerationen?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
