Matematik

nulpunkter for kompleks funktion

13. juni 2007 af Sabrina (Slettet)
Hej alle!

Jeg har lige været til eksamen i reelle og komplekse funktioner. Undervejs fik jeg en opgave med funktionen



Har denne funktion nogle nulpunkter?

Jeg har nemlig svaret, at den ikke har, eftersom nulpunkterne for tælleren er sammenfaldende med nulpunkterne for nævneren, så h ikke er defineret i de punkter, der ellers ville have været nulpunkter.

Er dette korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2007 af Duffy

Ja.

Svar #2
14. juni 2007 af Sabrina (Slettet)

Det mener jeg også, men min forelæser er åbentbart af en anden mening, idet han skriver:

"Hvad med z=\pi^{1/3} ? Jeg haevder, at \pi^{1/3} er et nulpunkt af orden 1. Det er fordi \pi^{1/3} er kun en foerste ordens nulpunkt for \sin(z3)."

Det forstår jeg bare ikke...

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2007 af Duffy

Når jeg tegner funktionen h(z) kan jeg ikke se noget nulpunkt i z=pi^(1/3). Tæller og nævner i h er samtidig nul i dette punkt.

Kunne du få en mere præcis, eller rettere mere PÆDAGOGISK forklaring af din lærer?

Spørgsmål:

Hvorfor er er de der "/" efter ligehdstegnet?

(z=\pi^{1/3})????

Svar #4
14. juni 2007 af Sabrina (Slettet)

Jeg tror, det er, fordi min forelæser har prøvet at skrive latex i mailen til mig.

Jo, jeg vil høre ham ved lejlighed, hvorfor han mener, at det er et nulpunkt. Jeg er som nævnt helt enig med dig. Det giver da ikke mening, at en funktion har et nulpunkt, når den ikke er defineret i punktet.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juni 2007 af sheaf (Slettet)

Din forelæser har ret, jvf. #26 i

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=357084

forudsat han definerer h(z0)=0, z0 = pi^{1/3}. I z0 har tællerfunktionen et nulpunkt af anden orden, nævnerfunktionen et nulpunkt af første orden. Derfor har h i z0 en hævelig singularitet som ved fastlæggelsen h(z0)=0 bliver til et nulpunkt af 2-1 = 1. orden.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2007 af Duffy

At definere h(z0)=0 for z0 = pi^{1/3}. For så siden at spørge om z0 = pi^{1/3} er et nulpunkt for h, er jo en rendyrket TAUTOLOGI ...

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2007 af sheaf (Slettet)

#6
På sin vis, ja, men definitionen kan ikke fastlægges arbitrært og nårsomhelst. Det kræver som nævnt at h har en hævelig singularitet i z0 hvorfor h kan gøres holomorf ved at definere h(z0)=a0, hvor a0 er første faktor i Laurentrækken for h i z0



(for hævelige singulariteter er a_n = 0 for n < 0). I det konkrete tilfælde er a0 = 0 og h har en hævelig singularitet i z0. Derfor er det muligt at definere h(z0)=0 hvorved h får et nulpunkt af første orden i z0.

Hvis ikke andet nævnes er det korrekte svar, at h har en hævelig singularitet i z0, men at forelæserens svar er korrekt hvis han angiver sin forudsætning.

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2007 af sheaf (Slettet)

faktor -> koefficient/led

Svar #9
15. juni 2007 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for svaret, Martin. Nu kan jeg godt se, hvad du mener - desværre for sent.

Det er lidt interessant, at du skriver:

"Hvis ikke andet nævnes er det korrekte svar, at h har en hævelig singularitet i z0, men at forelæserens svar er korrekt hvis han angiver sin forudsætning."

Hvis opgaven kun lød: "Bestem nulpunkterne for funktionen". Vil du så dermed mene, at det korrekte svar er, at den ingen har?

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2007 af sheaf (Slettet)

Ja. Han har kun ret i, at funktionen kan gøres analytisk i z0=pi^{1/3}, men den er det ikke uden at han specificerer at han fastlægger f(z0)=0.

Bemærk at det kun er et specialtilfælde, at det går hen og bliver et nulpunkt med hans fastlæggelse af f(z0). Funktionen h(z) = sin(z)/z har en hævelig singularitet i z=0, men her er et fastlæggelsen h(0) = 1 der gør den holomorf.

Svar #11
16. juni 2007 af Sabrina (Slettet)

Mange tak for svaret, Martin!

Nu afventer jeg spændt at få karakteren at vide i ugens løb.

Skriv et svar til: nulpunkter for kompleks funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.