Matematik

bevis for 2.gradsligning hjælp

17. juni 2007 af Physed (Slettet)
HEjjjjj alle i kloge mennesker derude,
jeg skal til mundtlig eksamen i matematik 3 årigt høj men alså sidder med beviserne for anden grads ligning det er bare det at jeg forstår det første bevis men bevis nr 2 forstår jeg ik håber i kan hjælpe beviset står i carstensen og frandsens MAT 1 s 59:
men skriver det her

ax^2+bx+c=0
x^2+b/ax+c/a=0 (først ganges der med a)
(x+b/2a)^2-(b/2a)^2+c/a=0 (kvadrattet på toledet størrelse hvor (b/a)x er det dobbelte produkt)<-her r j lost nå men så går beviset videre følgende
(x+b/2a)^2=(b/2a)^2-c/a
(x+b/2a)^2=b^2/4a^2 sæt på fælles brøkstreg
(x+b/2a)^2=b^2-4ac/4a^2 sæt b^2-4ac= d
(x+b/2a)^2=d/4a^2

jeg forstår ikke det hvor j har har skrevet at jeg er lost hvad sker der liige der? teksten er skrevet fra bogen

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2007 af unobuno (Slettet)

prøv at gange pantesen ud!

(x+b/2a)^2 = x^2+2x(b/2a)+(b/2a)=x^2+x(b/a)+(b/2a)

(x+b/2a)^2-(b/2a)^2+c/a=x^2+x(b/a)+(b/2a)-(b/2a)^2+c/a x^2+b/ax+c/a=0
Det er altså bare en simpel omformning hvor du bruger potensregnereglen
(s+t)^2=s^2+2st+t^2

Svar #2
17. juni 2007 af Physed (Slettet)

er forvirret altså dvs at x+b/2a)^2 er det ik vores (s+t)^2
hvor kommer det det -(b/2a)^2+c/a så fra i linie 3 fra bevisets begyndelse hva er det så ihh tror j har siddet har længe med d her

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

du deler først igennem med a, så ser du på de første 2 led x^2 + (b/a)*x, det skriver du så om til kvadratet på en toleddet størrelse, og da (b/a)*x skal svare til det dobbelte produkt, når du udregner kvadratet på den 2.leddede størrelse, så må det kunne skrives sådan her:
(x+b/2a)^2 + c/a = 0, så du nu kan skrive:

(x+b/2a)^2 = -c/a

Prøv selv herfra. Det svarer til at du en ligning som denne her:

u^2 = p

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2007 af Riemann

I denne tråd gennemgås det også:

http://studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=368014

Bemærk i øvrigt:

Der er ikke noget der hedder "beviset for andengradsligningen". En andengradsligning er per definition givet ved ax^2+bx+c=0. Derimod kan man bevise løsningsformlen for en andengradsligning.

Skriv et svar til: bevis for 2.gradsligning hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.