Matematik
FOrklaring og beregning!
06. september 2007 af
Alkymisten (Slettet)
JEh vil meget gerne have forklaret hvordn man angiver følgende tal som ufrokortelige brøker. ALtså rettere en miniguide, sådan så jeg kan FORSTÅ, hvordan man når frem til løsningen! Håber i har mulighed for at se på det!:
1. 12/5-3/8
2. 17/21+2/7
3. 7/3-4/3+3/14
4. 5*1/15
5. 7/11*3/5
6. (11/7-3/5)/4
7. ((4)2/3+(5)3/7)/(3)1/3
Håber det var for meget forlangt tog bare lige dem der så slemmest ud!
På forhånd tak!
1. 12/5-3/8
2. 17/21+2/7
3. 7/3-4/3+3/14
4. 5*1/15
5. 7/11*3/5
6. (11/7-3/5)/4
7. ((4)2/3+(5)3/7)/(3)1/3
Håber det var for meget forlangt tog bare lige dem der så slemmest ud!
På forhånd tak!
Svar #1
06. september 2007 af Civilingeniøren (Slettet)
Hvis vi starter med den første
12/5 - 3/8
så gælder det om at finde en fællesnævner for 5 og 8, så vi kan sætte regnestykket på samme brøkstreg. De to tal ganget sammen (5*8=40) vil altid være en fællesnævner, men nogen gange kan mindre gøre det (dog ikke i dette tilfælde).
Med 40 som fællesnævner gælder det nu om at finde frem til hvad de to tællere 12 og 3 svarer til i fyrre-tyvende-dele (1/40). Da vi har ganget 5 med 8 for at få 40 skal vi således også gange 12 med 8. Ligeledes skal vi gange 8 med 5 for at få 40, hvilket betyder at 3 også skal ganges med 5. Dvs.
12/5 - 3/8
= 12*8 / 5*8 - 3*5 / 8*5
= 96/40 - 15/40
= (96-15) / 40
= 81/40
= 2 1/40
Resultatet bliver altså to og en fyrre-og-tyvende-del :)
Prøv selv den næste :-)
12/5 - 3/8
så gælder det om at finde en fællesnævner for 5 og 8, så vi kan sætte regnestykket på samme brøkstreg. De to tal ganget sammen (5*8=40) vil altid være en fællesnævner, men nogen gange kan mindre gøre det (dog ikke i dette tilfælde).
Med 40 som fællesnævner gælder det nu om at finde frem til hvad de to tællere 12 og 3 svarer til i fyrre-tyvende-dele (1/40). Da vi har ganget 5 med 8 for at få 40 skal vi således også gange 12 med 8. Ligeledes skal vi gange 8 med 5 for at få 40, hvilket betyder at 3 også skal ganges med 5. Dvs.
12/5 - 3/8
= 12*8 / 5*8 - 3*5 / 8*5
= 96/40 - 15/40
= (96-15) / 40
= 81/40
= 2 1/40
Resultatet bliver altså to og en fyrre-og-tyvende-del :)
Prøv selv den næste :-)
Skriv et svar til: FOrklaring og beregning!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
