Matematik

Bestem den ubesteme

08. september 2007 af uhrskov (Slettet)
Hej jeg har lidt problemer med at løse disse to opgaver, håber der er nogle der kan hjælpe mig.

Opg.1

"Grafen for funktionen givet ved f(x)=ax^2+2x-4 har toppunkt på x-aksen

Bestem a."

så vidt jeg har prøvet mig frem med at isolere a i en toppunkts formel ?

Opg. 2

"Et andengradspolynomium f er bestemt ved f(x)=ax^2+bx+c. Der oplyses at f har nulpunkterne -3 og 5 samt at f(3)=-36.

Bestem tallene a,b og c."

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2007 af ibibib (Slettet)

1) Ja, d=0.

2) Benyt f(x)=a(x-x1)(x-x2), hvor x1 og x2 er nulpunkterne.

Svar #2
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Har godt nok prøvet mig lidt frem nu, men kan stadig ikke finde fidusen ??
Kan du uddybe det ?

Tak..

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2007 af ibibib (Slettet)

1) b²-4ac=0. Sæt ind og isoler a.

Svar #4
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Jeg kan kun få det til at blive a = -20 eller 20
Og i følge min facit liste skal det give -1/4

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2007 af ibibib (Slettet)

Skriv dine mellemregninger.

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2007 af ibibib (Slettet)

b²-4ac = 0
2²-4·a·(-4) = 0
4+16a = 0
16a = -4
a = -1/4

Svar #7
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Wow, ja hvor simpel... har selv lige prøvet at regne den , men gjorde det bare mere kompliceret, men nu ser jeg logiken i det. Tak skal du ha!!

Svar #8
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Hmm tror du kan hjælpe mig med den sidste opg.

Her er hvr jeg er nået til men tror ikke det er rigtig

a(x-x1)(x-x2)

-36=a(3-(-3))(x-5)
-36-(3+3)(x-5)=a
-36-(9-15+9-15)=a
-36-(-12)=a
-24=a

Men i følge mit facit skal a være li 3

???

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. september 2007 af ibibib (Slettet)

Næsten...

-36 = a(3-(-3))(3-5)
-36 = a·6·(-2)
-36 = -12a

Svar #10
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Arhh.. ni ser jeg, så jeg skal lad være med at flytte a, da den er en del af den sidste beregningsom den skal ganges med...

Tak for det..

Thomas

Svar #11
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Kan ikke finde b
har prøvet mig frem med toppunkstformlen for x

x=-3
a= 3

x=(-b)/2a
-3=(-b)/2*3
-3=(-b)/6
-3*6=-b
-18=-b

Og igen så kan jeg ikke få det itl at funke... jeg skal ha et resultat af -6


Igen kan du hjælpe .... :)

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. september 2007 af ibibib (Slettet)

Du kender jo ikke toppunktet.

Udregn
f(x)=a(x-x1)(x-x2) = 3(x+3)(x-5) =...
så finder du både b og c.

Svar #13
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Sidder og nørder det igennem , men kan ikke finde ud af hvordan ?

vil du udybe det ?

Thomas

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. september 2007 af ibibib (Slettet)

Hmm.
3(x+3)(x-5) =
3(x²-2x-15) =
3x²-6x-45.

Svar #15
08. september 2007 af uhrskov (Slettet)

Sefølglig..... doh!


Takker

Skriv et svar til: Bestem den ubesteme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.