Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
Vurdering af ordre
15. september 2007 af
ralsted (Slettet)
Datarefresh A/S udlejer IT-udstyr og programmer til mindre virksomhedr og foreninger. Dartklubben i Kolding har henvendt sig og ønsker at leje computere.
Datarefresh vurder at der er tale om en investering til 140.000 og det har en levetid på 3 år.
Datarefresh A/S yder og service på anlægget og det antages at koste 5.000 årligt.
Dartklubben har besluttet, at den kan betale en årlig læeje på 60.000 kr.
1. vurdere om datarefresh bør acceptere ordren fra dartklubben.
Her har jeg fundet ydelsen.. men ved ikke hvad jeg skal svare.. Ydelsen har jeg fået til ca. 46000.
Datarefresh vurder at der er tale om en investering til 140.000 og det har en levetid på 3 år.
Datarefresh A/S yder og service på anlægget og det antages at koste 5.000 årligt.
Dartklubben har besluttet, at den kan betale en årlig læeje på 60.000 kr.
1. vurdere om datarefresh bør acceptere ordren fra dartklubben.
Her har jeg fundet ydelsen.. men ved ikke hvad jeg skal svare.. Ydelsen har jeg fået til ca. 46000.
Svar #1
15. september 2007 af Sekstanten (Slettet)
Hej Ralsted
Du skal vurdere, om det er fordelagtigt for Datarefresh at gøre handel med Dartklubben, idet det indebærer en investering I(0) = 140.000 og årlige driftsudbetalinger (DU) på 5.000 samt en maksimal årlig driftsindbetaling (DI) fra Dartklubben på 60.000.
Så spørgsmålet er om kapitalværdien (K(0)) > 0 for Datarefresh ved at handle med Dartklubben.
For at svare på spørgsmålet, skal du således opstille K(0)-ligningen:
K(0) = -I(0) + (DI - DU)*(1+r)^-1 + (DI - DU)*(1+r)^-2 + (DI - DU)*(1+r)^-3
r = kalkulationsrenten, som investeringen mindst skal forrentes med (den har du ikke angivet i dit spm.)
Mere nuanceret kan du svare på spørgsmålet ved samtidig at beregne den interne rente, dvs. sætte K(0) = 0 og isolere for r (= anvend ia-formlen i Excel over betalingsrækken fra år 0-3). Derved får du den tærskelrente, hvor investeringen netop er fordelagtig. Er din kalkulationsrente højere end denne er det ikke en god handel for Datarefresh, mens en lavere kalkulationsrente indikerer, at det er en god forretning.
Håber det var svar nok til at hjælpe dig videre.
Du skal vurdere, om det er fordelagtigt for Datarefresh at gøre handel med Dartklubben, idet det indebærer en investering I(0) = 140.000 og årlige driftsudbetalinger (DU) på 5.000 samt en maksimal årlig driftsindbetaling (DI) fra Dartklubben på 60.000.
Så spørgsmålet er om kapitalværdien (K(0)) > 0 for Datarefresh ved at handle med Dartklubben.
For at svare på spørgsmålet, skal du således opstille K(0)-ligningen:
K(0) = -I(0) + (DI - DU)*(1+r)^-1 + (DI - DU)*(1+r)^-2 + (DI - DU)*(1+r)^-3
r = kalkulationsrenten, som investeringen mindst skal forrentes med (den har du ikke angivet i dit spm.)
Mere nuanceret kan du svare på spørgsmålet ved samtidig at beregne den interne rente, dvs. sætte K(0) = 0 og isolere for r (= anvend ia-formlen i Excel over betalingsrækken fra år 0-3). Derved får du den tærskelrente, hvor investeringen netop er fordelagtig. Er din kalkulationsrente højere end denne er det ikke en god handel for Datarefresh, mens en lavere kalkulationsrente indikerer, at det er en god forretning.
Håber det var svar nok til at hjælpe dig videre.
Svar #3
15. september 2007 af Cas_sen (Slettet)
Ralsted,
Bemærk venligst som Sekstanten påpeger i #1, at du maa mangle en kalkulationsrente, for at kunne vurdere ordrens fordelagtighed. Bemaerk ogsaa at taerskelrenten som Sekstanten omtaler, sandsynligvis kaldes den interne rente i din bog. Desuden kan det vaere en fordel for dig at loese opgaven skematisk, indtil du bedre forstaar kapitalvaerdimetoden.
Bemærk venligst som Sekstanten påpeger i #1, at du maa mangle en kalkulationsrente, for at kunne vurdere ordrens fordelagtighed. Bemaerk ogsaa at taerskelrenten som Sekstanten omtaler, sandsynligvis kaldes den interne rente i din bog. Desuden kan det vaere en fordel for dig at loese opgaven skematisk, indtil du bedre forstaar kapitalvaerdimetoden.
Svar #4
15. september 2007 af ralsted (Slettet)
i opgaven står det intet om nogen kalkulationsrente.. så jeg regnede med at den bare var 0...
spørgsmål to lyder: DatRefresh har vedtzget at ethvert lejemål skal give en forrentning på 25 % pa.
Beregn der mindste beløb, som DataRefresh A/S kan acceptere som årlig leje fra Dartklubben
spørgsmål 3) Hvordan vil situationen se ud hvis der indgik en 5-års kontrakt med dratklubben
spørgsmål to lyder: DatRefresh har vedtzget at ethvert lejemål skal give en forrentning på 25 % pa.
Beregn der mindste beløb, som DataRefresh A/S kan acceptere som årlig leje fra Dartklubben
spørgsmål 3) Hvordan vil situationen se ud hvis der indgik en 5-års kontrakt med dratklubben
Skriv et svar til: Vurdering af ordre
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
